Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Έχω ξανά κάνει ερωτiκή σκηνή, δεν μπορώ να πω ότι…» – Μιλά χωρίς ενδοιασμούς για την σειρά Αυτή η νύχτα μένει και το νέο της σύντροφο!

November 29, 2023


Ταξιδέψαμε μαζί της με τα μπουλούκια στον καλτ κόσμο του “Ονείρου” και των μπουζουκιών της επαρχίας στα περίφημα 80΄ς. Το αστέρι του Αγρινίου, η Ζέτα, μεταξύ των τελευταίων πολύωρων γυρισμάτων της σειράς και της ανάπαυλάς της, χαϊδεύει τον τετράποδο Φώτη της που τριγυρνάει ευτυχισμένος στα πόδια της, κάνει απολογισμό για την επιτυχημένη σειρά του ALPHA “Αυτή η νύχτα μένει” και ονειρεύεται διακοπές…



Ταξιδέψαμε μαζί της με τα μπουλούκια στον καλτ κόσμο του “Ονείρου” και των μπουζουκιών της επαρχίας στα περίφημα 80΄ς. Το αστέρι του Αγρινίου, η Ζέτα, μεταξύ των τελευταίων πολύωρων γυρισμάτων της σειράς και της ανάπαυλάς της, χαϊδεύει τον τετράποδο Φώτη της που τριγυρνάει ευτυχισμένος στα πόδια της, κάνει απολογισμό για την επιτυχημένη σειρά του ALPHAΑυτή η νύχτα μένει” και ονειρεύεται διακοπές δίπλα στο κύμα… Η Ηλιάνα Μαυρομάτη ενσαρκώνει γυναίκες σαγηνευτικές, είναι και η ίδια σαγηνευτική όταν απαντάει “ερήμην μου μπορεί να προκαλώ πάθη αλλά ούτε το καταλαβαίνω, ούτε το επιδιώκω”, συγκρίνει ομοιότητες και διαφορές με την ηρωίδα της και αποκαλύπτει την απέραντη ευτυχία στη ζωή της ζώντας έναν μεγάλο έρωτα…

Σίγουρα δεν ζηλεύει τους σκοτεινούς έρωτες όπως είναι αυτός της Ζέτας και του Στρατή… Στην ζωή της η Ηλιάνα θέλει να βλέπει μόνο φως και αυτό κάνει φροντίζοντας και μιλώντας για το μικρό κορίτσι που κρύβει μέσα της…

Από την Τζώρτζια Συρίχα

Οι αποκαλύψεις της Ηλιάνας Μαυρομάτη στο περιοδικό YOU

Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Έχω ξανά κάνει ερωτiκή σκηνή, δεν μπορώ να πω ότι...» - Μιλά χωρίς ενδοιασμούς για την σειρά Αυτή η νύχτα μένει και το νέο της σύντροφο!
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

Λίγο πριν το τέλος της φετινής τηλεοπτικής σεζόν, ισχύει ότι η επιτυχημένη σειρά του ALPHA “Αυτή η νύχτα μένει” που πρωταγωνιστείς δεν θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν;

Ισχύει. Από την μια στενοχωριέμαι που τελειώνει, γιατί ήταν μια σειρά που καθόρισε την πορεία μου, όμως, από την άλλη είναι πιο σωστό καλλιτεχνικά που τελειώνει στο pick της και δεν θα ξεχειλώσει, ούτε θα κουράσει τον κόσμο.

Από την σειρά αυτή πες μου τι θα κρατήσεις στην καρδιά σου;

Σίγουρα θα θυμάμαι τους ανθρώπους που συνάντησα εκεί, που είναι πολλοί και όλοι τους πολύ αξιόλογοι, τα γέλια και τις όμορφες στιγμές που περνούσαμε στα γυρίσματα όταν χαλαρώναμε, την αναγνώριση από τον κόσμο και πόσο όμορφα αντιμετωπίζει τον χαρακτήρα της Ζέτας όταν με συναντάει στον δρόμο.

Η Ζέτα είναι femme fatale, η Ηλιάνα έχει περισσότερες ομοιότητες ή διαφορές με την ηρωίδα της;

Είναι δύσκολο να μιλήσω για ομοιότητες και διαφορές γιατί για να προσεγγίσω την Ζέτα έβαλα αρκετά προσωπικά μου στοιχεία… Σίγουρα είμαι πιο προσεκτική από εκείνη, δεν είμαι τόσο αυτοκαταστροφική, ούτε τόσο κολλημένη στο σκοτάδι, δεν περνάω πια την εφηβεία μου ετεροχρονισμένα… Η Ζέτα δεν είναι femme fatale, αλλά μια γυναίκα με αντιφάσεις, από την μια γοητευτική, αρκετά τραυματισμένη και “σκοτεινή” που δεν χαίρεται όταν προκαλεί πάθη και από την άλλη ένα παθιασμένο πλάσμα που ψάχνει να βρει φως και τρώει τα μούτρα της αναζητώντας τον έρωτα..

Πάθη προκαλείς όπως η Ζέτα;

Ερήμην μου μπορεί, αλλά ούτε το καταλαβαίνω ούτε το επιδιώκω…

Τι έχει αλλάξει σε εσένα μέσα στα 15 περίπου χρόνια που είσαι στον χώρο;

Νομίζω ότι σήμερα είμαι ένας άλλος άνθρωπος, αυτά τα 15 χρόνια για εμένα ήταν πολύ γόνιμα. Νιώθω ότι έχω ωριμάσει, έχω ηρεμήσει, έχω καταλάβει σε έναν μεγάλο βαθμό πως θέλω να ζω και διεκδικώ τον τρόπο, έχω εξελιχτεί καλλιτεχνικά και γενικότερα είμαι καλύτερη με τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι.

Πες μου μια σκηνή από το σήριαλ που δεν θα ξεχάσεις …

Την πρώτη εμφάνισή μας με την Κόρα Καρβούνη όταν κατεβαίνοντας από το λεωφορείο εκείνη φωνάζει “Φτάσαμε Αγρίνιο” και εγώ προσπαθούσα να την μαζέψω.(γέλια)

Πες μου μια σκηνή που σε δυσκόλεψε…

Σίγουρα με δυσκόλεψαν όλες οι βίαιες σκηνές, τεχνικά, υποκριτικά, ακόμα και ψυχολογικά γυρνώντας αργότερα στο σπίτι μου. Μπορεί μετά από τόσα χρόνια δουλειάς να έχω βρει τους μηχανισμούς για να μην κουβαλάω μέσα μου τέτοιες εντάσεις, όμως σε αυτόν τον ρόλο ήταν πολύ έντονες και ήθελαν ιδιαίτερη προσοχή, τόσο από τους ηθοποιούς όσο και από το συνεργείο, έπρεπε να είμαστε συγκεντρωμένοι και να μην μιλάει κανένας εκείνη την στιγμή.

Έχεις ζήσει ποτέ κακοποιητικές και βίαιες συμπεριφορές;

Δεν έχω υποστεί ποτέ βία, δεν έχω ζήσει ποτέ κάτι ακραίο σωματικά, αλλά ψυχολογικά έχω έρθει σε δύσκολη θέση.

Πως αντιδράς σε τέτοιες περιπτώσεις;

Όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο… Έχω εσωστραφεί κάποιες φορές και το έχω καταπιεί, ενώ άλλες φορές έχω αντιδράσει στη βία με βία – με έντονο τρόπο, όχι χειροδικώντας.

Έχεις πει ποτέ “γιατί έγινα ηθοποιός”;

Έχουν υπάρξει τέτοιες στιγμές, σε φάσεις που έχω ζοριστεί, είτε ψυχολογικά, είτε σε επίπεδο συνεργασίας σε μια δουλειά, είτε όταν ένιωσα ανασφάλεια για το αν θα έχω ή δεν θα έχω δουλειά.

Έχει υπάρξει συνεργασία που να σε έχουν “κρεμάσει”;

Όχι ποτέ, ήμουνα προσεκτική και μέχρι στιγμής δεν έχω πέσει έξω… Πάντα μετράω τους ανθρώπους που συνεργάζομαι και καταλαβαίνω την ματιά τους, με την συζήτηση και με το ένστικτο με ποιον έχω να κάνω.

Τι σε βγάζει εκτός εαυτού και πως αντιδράς όταν κάποιος σε εκνευρίσει;

Εκνευρίζομαι με την αδικία, την βία εις βάρος κάποιου άλλου, με το ψέμα, με την αγένεια. Κάποιες φορές έχω αντιδράσει έντονα, και δεν είμαι υπερήφανη για αυτές, μεγαλώνοντας όμως έμαθα να χειρίζομαι τον εαυτό μου και πως πρέπει να αντιδρώ.

Είναι τυχεροί οι ηθοποιοί το 2023, σε μια εποχή με πολύ ζήτηση και προσφορά;

Σίγουρα οι πολλές προσφορές δεν σημαίνουν τύχη, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες. Επίσης οι ηθοποιοί είναι πολύ περισσότεροι και οι συνθήκες που καλούνται να δουλέψουν είναι πολύ δύσκολες. Είναι δύσκολα για τους νέους που βγαίνουν τώρα στην δουλειά, χρειάζεται πολύ υπομονή και δύναμη για να προχωρήσουν. Εδώ και αρκετό καιρό αμφισβητείται το επάγγελμά μας, με την υποβάθμιση των πτυχίων μας, και ακόμα αναρωτιόμαστε εάν είναι βασικό επάγγελμα ή μια δευτερεύουσα δραστηριότητα.

Σχεδόν πάντα άκουγα τον κόσμο να λέει “οι καλλιτέχνες δεν έχουν ανάγκη, βγάζουν χρήματα”… Έχει δόση αλήθειας αυτό;

Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Έχω ξανά κάνει ερωτiκή σκηνή, δεν μπορώ να πω ότι...» - Μιλά χωρίς ενδοιασμούς για την σειρά Αυτή η νύχτα μένει και το νέο της σύντροφο!
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

Να πούμε λοιπόν στον κόσμο την αλήθεια… Πιθανόν να έχει τύχει στην πορεία ενός ηθοποιού για ένα διάστημα, δεν σημαίνει όμως ότι έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα, μπορεί το επόμενο διάστημα να είναι άνεργος.

Διαβάζεις τις κριτικές για σένα;

Τώρα πια όχι. Αν πέσει στην αντίληψή μου κάποια κριτική την διαβάζω, αλλά δεν την ψάχνω τώρα πια, ούτε μπαίνω στην διαδικασία να φιλτράρω τι από όλα αυτά που διαβάζω έχουν δόσεις εμπάθειας, ή είναι πληρωμένα…. Εμπιστεύομαι σπάνια την άποψη συγκεκριμένων ανθρώπων και προτιμώ να ακούσω την γνώμη του κοινού για αυτό που έχει δει, χωρίς τα φίλτρα του ειδήμονα, ή του ψευτοειδήμονα…

Σου έγραψαν αρνητικές κριτικές που σε πείσμωσαν να γίνεις καλύτερη;

Όταν ήμουνα σε μικρότερη ηλικία στο θέατρο, είχα σχεδόν εμμονή να διαβάζω κριτικές που με επηρέαζαν μόνο αρνητικά δεν μου έδιναν τίποτα θετικό. Κάποια στιγμή ξέφυγα από αυτόν τον ψυχαναγκασμό, πατάω καλλιτεχνικά καλύτερα στα πόδια μου και εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου. Όταν έχω δουλέψει τόσο πολύ και έχω δώσει ότι καλύτερο μπορώ, δεν περιμένω τι θα γράψει για εμένα ο καθένας για να καταλάβω πως τα έχω πάει.

Οι παλαιότεροι ηθοποιοί έλεγαν “θέλω να πεθάνω στο σανίδι”. Εσύ το έχεις πει αυτό;

Αν συνεχίσει να μου αρέσει ακόμα αυτή η δουλειά μέχρι τα βαθιά μου γεράματα και είμαι δημιουργική το θέλω πολύ, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήθελα να πεθάνω actually στο σανίδι. Θα προτιμούσα να πεθάνω έχοντας ολοκληρώσει όσα θα ήθελα καλλιτεχνικά και προσωπικά, να κάθομαι σε μια κουνιστή πολυθρόνα μπροστά στην ακρογιαλιά, βλέποντας τον ήλιο να δύει, έχοντας γύρω μου εγγόνια και δικούς μου ανθρώπους.

Επειδή είσαι παιδί δυο καλλιτεχνών που άφησαν το δικό τους σημάδι, σε ενόχλησε ποτέ όταν έλεγαν “είναι η κόρη της Καφαντάρη και του Μαυρομάτη”;

Παλαιότερα που ήθελα να αυτοπροσδιοριστώ και να έχω την δική μου αυτόνομη οντότητα στον χώρο, με ενοχλούσε, τώρα πια όμως όχι… Νιώθω υπερήφανη για τους γονείς μου από όταν άρχισα να καταλαβαίνω ότι είναι δυο άνθρωποι που δούλεψαν πάρα πολλά χρόνια, άφησαν το αποτύπωμά τους και όντως τους αγάπησε ο κόσμος.

Μήπως τώρα αντιστράφηκαν οι όροι και είπαν στην μαμά σου, “είστε η μαμά της Ηλιάνας Μαυρομάτη”;

Ναι, έχει τύχει να της το πουν και έχει γελάσει… Όταν το άκουσε μου είπε: “κοίτα πως άλλαξαν τα πράγματα”

Ο έρωτας Ζέτας- Στρατή είναι καταστροφικός;

Καταστροφικός δεν ξέρω εάν είναι και δεν μπορώ να αποκαλύψω το τέλος του, αλλά σίγουρα είναι ένας σκοτεινός και δύσκολος έρωτας.

Έναν τέτοιο έρωτα με ένταση και πάθος, τον ζηλεύεις, θα ήθελες να τον ζήσεις;

Δεν ζηλεύω τους σκοτεινούς έρωτες και πιστεύω ότι ένας παθιασμένος έρωτας δεν είναι απαραίτητα σκοτεινός και δύσκολος, αλλά φωτεινός. Αυτός ο έρωτας με έλκει και όλο και πιο πολύ προς τα εκεί προσανατολίζομαι όσο μεγαλώνω…

Η (ομο)ερωτiκή σκηνή του Ντίνου (Γιώργου Παπαπαύλου) και του Αλέξανδρου (Γιάννη Εγγλέζου) δίχασε το κοινό στο twitter, από την μια το συγκίνησε και από την άλλη το εξόργισε… Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;

Δεν θέλω να σχολιάσω τι λέει ο καθένας στο twitter. Εάν κάποιοι σοκάρονται είναι φυσιολογικό να αντιδρούν γιατί είμαστε μια συντηρητική κοινωνία. Όμως μπορώ να πω με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη σκηνή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη προσοχή και τρυφερότητα, από πλευράς του σκηνοθέτη και όλων των συνεργατών. Επίσης σεναριακά ήταν πολύ προσεγμένη και υποκριτικά ήταν εξαιρετικά δοσμένη από τους συναδέλφους μου. Είχε ενδιαφέρον πως φωτίστηκε ένας έρωτας που δεν είναι τετριμμένος, αλλά διαφορετικός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην ελληνική κοινωνία, με πολύ καλή αισθητική, χωρίς να προσβάλλει ή να προκαλεί κανέναν.

Οι ερωτiκές σκηνές για σένα ήταν δύσκολες ή εύκολες;

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά, έχω ξανακάνει ερωτiκή σκηνή, δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Ένιωθα ασφαλής και με τους συμπαίκτες μου και με το συνεργείο.

Έχω ακούσει απλό κόσμο να αναρωτιέται πως γίνεται ένας ηθοποιός να μην ανταποκρίνεται πραγματικά στις ερωτiκές σκηνές με την όμορφη παρτενέρ του…

Ναι το ξέρω, ο απλός κόσμος δεν έχει την πραγματική εικόνα των συνθηκών και πως γυρνάμε τις ερωτiκές σκηνές. Εμείς τις αντιμετωπίζουμε σαν μια οποιαδήποτε σωματική δράση. Όταν υπάρχουν 30 άτομα γύρω μας στο σετ που παρακολουθούν τον φωτισμό, πως πρέπει να στηθούμε ώστε να μην κρύβουμε ο ένας τον άλλον, και άλλα πολλά, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε εκείνη την στιγμή είναι πόσο ερωτiκός είναι ο παρτενέρ μας. Βέβαια ιστορικά έχει τύχει και αυτό, αλλά δεν είναι το σύνηθες… Εάν συμβεί πραγματική έλξη πάνω σε μια σκηνή, θεωρώ ότι θα είναι πολύ αμήχανο για τους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί.

Έχει τύχει ποτέ να πεις στην ζωή σου “αυτή η νύχτα μένει”;

Το έχω τραγουδήσει πολλές φορές, σε παρέα, σε σύντροφο, μόνη μου στο μπάνιο, είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Δεν ξέρω εάν το έχω πει συνειδητά, σκεπτόμενη ότι μια νύχτα είναι η τελευταία και την υμνούσα ως τέτοια, αλλά εκ των υστέρων μπορεί και να έχω τραγουδήσει για αυτές που ήταν τελευταίες και εκείνη την ώρα δεν το ήξερα.

Φροντίζεις την μικρή Ηλιάνα που έχεις μέσα σου;

Η μικρή Ηλιάνα υπάρχει και μέσα μου και έξω μου, είναι πολλές στιγμές που νιώθω ότι είμαι 12 και 15 χρονών και προσπαθώ να βρίσκομαι με ανθρώπους που συναισθηματικά με κάνουν να νιώθω ασφαλής και που αγαπάνε την παιδική και την εφηβική μου πλευρά.

Τον είχες παραμελημένο ποτέ τον εαυτό σου, πεταμένο σε μια άκρη;

Πεταμένο σε μια άκρη όχι, αλλά σίγουρα σε πολλά επίπεδα τον υποτιμούσα ή δεν τον φρόντιζα. Ανέκαθεν όμως υπήρχε ένας πυρήνας πολύ ισχυρός που με έκανε να αγαπάω την ζωή και ήταν το κίνητρο να βρω τον τρόπο για να ζω όμορφα και να απολαμβάνω την ζωή μου. Η τέχνη του να ζει κανείς, είναι η ανώτερη τέχνη και μαθαίνεται στην διάρκεια της ζωής μας.

Έχεις πει στο παρελθόν “εδώ και 23 χρόνια κάνω ψυχανάλυση, δεν θα ήμασταν εδώ εάν δεν έκανα”. Θέλεις να μου το μεταφράσεις λίγο αυτό;

Ήμουνα ένα πολύ αυτοκαταστροφικό παιδί, οπότε δεν ξέρω τι δρόμο θα είχα πάρει εάν δεν είχα πάρει βοήθεια στην εφηβεία μου. Μέχρι εκεί…

Τα σκοτάδια αυτά τα έχεις διώξει μακριά τώρα πια;

Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Έχω ξανά κάνει ερωτiκή σκηνή, δεν μπορώ να πω ότι...» - Μιλά χωρίς ενδοιασμούς για την σειρά Αυτή η νύχτα μένει και το νέο της σύντροφο!
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ναι, έχω βάλει στην άκρη και έχω διαχειριστεί το κομμάτι της αυτοκαταστροφής. Βέβαια αραιά και που εμφανίζονται σκοταδάκια, όπως σε όλους μας, έτσι και σε εμένα, δεν είμαι συνέχεια μες στην τρελή χαρά…

Πως σώζεις τον εαυτό σου πέρα από την ψυχανάλυση;

Προσπαθώ να κρατάω την ψυχραιμία μου και να μην τρομάζω στο σκοτάδι πια, ξεγλιστράω από την τοξικότητα και δεν την αφήνω να εισβάλλει μέσα μου, στέκομαι και απολαμβάνω περισσότερο το μη τοξικό και εμμένω εκεί. Σκέφτομαι ότι δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση που θα με πνίξει και θα με στείλει στην άβυσσο, αλλά κάτι που παρέρχεται και επενδύω πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις και στην αγάπη που δίνω και παίρνω από τους ανθρώπους μου.

Έχεις γνωρίσει πολλά στραβόξυλα στη ζωή σου;

Έχω γνωρίσει κάμποσα, δεν τους φέρνω τώρα στη μνήμη μου. Είναι πολύς ο κόσμος γύρω μας που έχει δυσκολίες, θέματα, συμπλέγματα, δεν βοηθάνε βλέπεις και οι συνθήκες.

Είσαι ερωτευμένη στην προσωπική σου ζωή;

Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Όταν είσαι ερωτευμένος, με έναν μαγικό τρόπο, βρίσκεις ενέργεια από εκεί που δεν υπάρχει…

Μετά το “Αυτή η νύχτα μένει” έχεις προτάσεις για θέατρο και νέα σήριαλ;

Υπάρχουν αρκετές κρούσεις για θέατρο και – ευτυχώς – αρκετά ενδιαφέρουσες, όπως και για τηλεόραση που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες, γιατί είμαστε σε αρχικές συζητήσεις.

Υπάρχει κάποιο σήριαλ που ζήλεψες την φετινή χρονιά;

Ναι, σε επίπεδο παραγωγής, υποκριτικής ξεχώρισα το Maestro μια δουλειά πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

Καμαρώνει πιστεύεις για εσένα ο μπαμπάς σου από ψηλά;

Είμαι σίγουρη για αυτό, το νιώθω. Και η μαμά μου έχει μεγάλο καμάρι και με στηρίζει πολύ…

Έχεις κάθε λόγο να χαμογελάς γιατί το τέλος της σεζόν σε βρήκε με πολύ αγάπη στη ζωή σου;

Ναι, είναι μια περίοδος που η ζωή μου φέρεται πολύ όμορφα και φτύνω τον κόρφο μου για αυτά που μου έχουν συμβεί, γιατί η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, δυσκολίες και αγώνες.

Πιστεύεις στο κακό μάτι;

Σε έναν μικρό βαθμό ναι. Ιδεολογικά μπορεί να μην πιστεύω, πρακτικά όμως πιστεύω στο ξεμάτιασμα. Έχουν υπάρξει φορές που δεν μπορώ να ανοίξω τα μάτια μου, έχω πονοκέφαλο και όταν κάποιος με ξεματιάσει συνέρχομαι.

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 21/6, σε όλα τα περίπτερα μόνο με 1,50 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.