Είναι σκέτη κόλαση: Κέικ με γλάσο σοκολάτας

November 29, 2023


Ο καιρός αυτές τις μέρες σε προδιαθέτει να κάτσεις σπίτι και να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα, όπως ένα τσάι ή μια σοκολάτα. Τι καλύτερο να το συνδυάσεις με ένα κέικ με γλάσο σοκολάτας, του οποίου έχουμε την απόλυτη συνταγή από την αγαπημένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Δείτε επίσης: Γλυκό κόλαση και με λιγότερες θερμίδες: Μους σοκολάτα χωρίς ζάχαρηargiro.gr



Ο καιρός αυτές τις μέρες σε προδιαθέτει να κάτσεις σπίτι και να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα, όπως ένα τσάι ή μια σοκολάτα. Τι καλύτερο να το συνδυάσεις με ένα κέικ με γλάσο σοκολάτας, του οποίου έχουμε την απόλυτη συνταγή από την αγαπημένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Κέικ με γλάσο σοκολάτας, το οποίο θα μας λιγόσει

Υλικά

  • 450 γραμ. κουβερτούρα 54% κακάο
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμ. ζάχαρη μαύρη
  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 κ.σ. ρούμι μαύρο (ή χυμό πορτοκαλιού για παιδικό κέικ)
  • 2 βανίλιες
  • 180 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 120 γραμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη σε πούδρα

Για την επικάλυψη

  • 200 γραμ. κουβερτούρα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωμάτιο

Δείτε επίσης: Γλυκό κόλαση και με λιγότερες θερμίδες: Μους σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί, να λιώσουν σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10′.

Η μαρέγκα

  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τους κρόκους, τη βανίλια και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά μέχρι ν’ ασπρίσουν και να κρεμώσουν.
  • Σε άλλο μπολ, βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  • Δεν τα χτυπάμε πολύ γιατί θα στεγνώσει και θα σχηματίσει κόμπους.

Το μίγμα

  • Προσθέτουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και το ρούμι κι ανακατεύουμε απαλά.
  • Κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι, προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και λίγη λίγη προσθέτουμε τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά το μίγμα με σπάτουλα.
  • Δουλεύουμε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με προσοχή για να μη χάσουμε τον όγκο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις..
  • Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα μία μεγάλη μακρόστενη φόρμα.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ισιώνουμε με το κουτάλι την επιφάνεια.

Ψήσιμο – Χρόνος

  • Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για περίπου 50΄-55΄, μέχρι να σφίξει το μίγμα.
  • Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 30΄.
  • Μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά.
  • Αφού κρυώσει, το βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με την επικάλυψη.

Το γλάσο

  • Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει για 20΄.
  • Με σύρμα χτυπάμε ελαφρά τη σοκολάτα και λίγη λίγη προσθέτουμε την κρέμα.
  • Χτυπάμε μέχρι να πυκνώσει και να γυαλίσει το μίγμα.
  • Είναι έτοιμο να το αλείψουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
  • Όταν μπει στο ψυγείο σφίγγει και παγώνει και γίνεται σταθερό.

argiro.gr

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.