Ο Ερμής, κατά την αστρολογία, συνδέεται με την επικοινωνία, τον λόγο, την κίνηση και συνολικά τον τρόπο που σκεπτόμαστε και επικοινωνούμε με τους άλλους.Από αυτήν την άποψη, το ζώδιο που βρίσκεται ο Ερμής θεωρείται καταλυτικό για όλα τα παραπάνω, κάτι που σε γενικές γραμμές είναι σωστό αλλά ως συνήθως πλασάρεται με υπερβολές του τύπου «αυτός ο Ερμής είναι χαζός, ο άλλος έξυπνος» κλπ, αποδίδοντας μ…
Ο Ερμής, κατά την αστρολογία, συνδέεται με την επικοινωνία, τον λόγο, την κίνηση και συνολικά τον τρόπο που σκεπτόμαστε και επικοινωνούμε με τους άλλους.
Από αυτήν την άποψη, το ζώδιο που βρίσκεται ο Ερμής θεωρείται καταλυτικό για όλα τα παραπάνω, κάτι που σε γενικές γραμμές είναι σωστό αλλά ως συνήθως πλασάρεται με υπερβολές του τύπου «αυτός ο Ερμής είναι χαζός, ο άλλος έξυπνος» κλπ, αποδίδοντας μετά βεβαιότητας και στον… άτυχο ή τυχερό φορέα του ανάλογα χαρακτηριστικά.
Όμως, σύμφωνα και με την αστρολογική εμπειρία, τέτοιου είδους ερμηνευτικές απλουστεύσεις πολύ συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και καλό είναι να σταθούμε στο γιατί.
Κατ’ αρχάς, κάθε Ερμής συνδυάζεται με το περιεχόμενο του 3ου οίκου, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την επικοινωνία, όπως και ο πλανήτης. Θα πρέπει λοιπόν, πριν βιαστούμε να εξάγουμε ένα επαινετικό ή καταδικαστικό πόρισμα, να εξετάζουμε συμπληρωματικά το περιεχόμενο του συγκεκριμένου οίκου (ή ακόμη και του 9ου), αφού συνήθως η παρουσία ενός πλανήτη σε αυτόν είναι άμεσα κατατοπιστική για τον τρόπο σκέψης και επικοινωνίας του ατόμου.
Και στο ερώτημα «ποιά είναι πιο ισχυρή ένδειξη;», η πλάστιγγα κλίνει προς τον 3ο οίκο και όχι τον Ερμή.
Για παράδειγμα ένας Κρόνος στον 3ο οίκο λειτουργεί επιφυλακτικά και λογικά, «φέρνοντας» έτσι τον Ερμή σε ένα ανάλογο μήκος κύματος, ανεξάρτητα από το ζώδιο που βρίσκεται.
Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα ανθρώπων που έχοντας τον Κρόνο στον 3ο οίκο, «ακυρώνουν» την βιασύνη, την εξωστρέφεια ή την επιπολαιότητα του Ερμή τους, τουλάχιστον για όσο διάστημα κυριαρχούν τα «πρέπει» και η ανασφάλεια.
Παρόμοια μπορεί να είναι και τα αποτελέσματα, αν η προσωπικότητα του ατόμου είναι «δεμένη» στο «άρμα» του Κρόνου, αν δηλαδή ο πλανήτης του ρεαλισμού και του φαίνεσθαι βρίσκεται σε κάποιον από τους τέσσερις γωνιακούς οίκους του ωροσκοπίου (1o, 4o, 7o, 10o).
Αντίστοιχα, η παρουσία ενός Δία στον 3ο οίκο ή σε κάποιον από τους τέσσερις γωνιακούς, μπορεί να «λύσει» τις εκφραστικές δυνατότητες του Ερμή, αποκαλύπτοντας-εξωτερικεύοντας συνάμα και τα αδύνατα σημεία του. Πρακτικά σε νοητικό επίπεδο, ο Δίας -και δη ο δυσαρμονικός- είναι μάλλον «ξερόλας» και αυτήν την σφραγίδα θα βάλει στον Ερμή, ανεξάρτητα πάλι από το ζώδιο που βρίσκεται ο τελευταίος.
Υπάρχουν φυσικά και οι όψεις του Ερμή, που μπορεί να αλλάξουν παντελώς τον τρόπο της λειτουργίας του. Σκεφθείτε για παράδειγμα έναν Ερμή στην Παρθένο που σχηματίζει τετράγωνο με τον Ποσειδώνα στον Τοξότη. Το πιο πιθανό είναι να εξανεμιστούν τελείως οι πρακτικές αρετές του Ερμή, αν όχι καθ’ ολοκληρίαν, τουλάχιστον σε σημαντικές στιγμές-επιλογές του ατόμου.
Η αντίστροφα, έναν Ερμή στον Τοξότη (υποτίθεται επιπόλαιο και παιχνιδιάρη) σε τετράγωνο με τον Κρόνο στην Παρθένο. Η εξειδίκευση, ο δογματισμός και το αναλυτικό πνεύμα θα κυριαρχήσουν σε βάρος της πολυμέρειας ή πολυδιάσπασης του συγκεκριμένου Ερμή.
Από εκεί κι ύστερα είναι γεγονός πως στην σύγχρονη Αστρολογία δεν χωρούν εύκολοι χαρακτηρισμοί-συνταγές, που χρίζουν συλλήβδην την τάδε θέση ενός πλανήτη «κακή» και την δείνα «καλή».
Το βασικό ερώτημα είναι πάντα «καλή ή κακή θέση για ποιό πράγμα» και όσον αφορά τον Ερμή, δόξα τω θεώ, η ουδέτερη και ευέλικτη φύση του, τον καθιστά ικανό να συνεργάζεται με τους πάντες στον ζωδιακό, βρίσκοντας ένα κανάλι έκφρασης που του ταιριάζει. Το θέμα είναι να μην τον βάζουμε σώνει και καλά να λειτουργεί σε μια κατεύθυνση που είναι «έξω από τα νερά του».
Διάβασε επίσης: