Cape trend: Η επιστροφή της κάπας είναι γεγονός

November 30, 2023


Aπευθείας από τις πασαρέλες W2023/S2024, οι κάπες κάνουν δυναμικό comeback στην ντουλάπα μας και μας θυμίζουν άλλες εποχές. Είτε μακριά είτε κοντή, είδαμε την κάπα σε πολλά catwalk αυτής της σεζόν, από τον Balmain μέχρι τον The Row και τη Chanel. Όλες το ξέρουμε καλά πως τον χειμώνα σαν τα παλτό (δες ποια φοριούνται διαχρονικά και δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα) και τα μπουφάν (τα puffer είναι η επι…



Aπευθείας από τις πασαρέλες W2023/S2024, οι κάπες κάνουν δυναμικό comeback στην ντουλάπα μας και μας θυμίζουν άλλες εποχές. Είτε μακριά είτε κοντή, είδαμε την κάπα σε πολλά catwalk αυτής της σεζόν, από τον Balmain μέχρι τον The Row και τη Chanel. Όλες το ξέρουμε καλά πως τον χειμώνα σαν τα παλτό (δες ποια φοριούνται διαχρονικά και δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα) και τα μπουφάν (τα puffer είναι η επιλογή της σεζόν) δεν έχει! Ωστόσο, αν και οι κάπες απορρίπτονταν παλιότερα ως… σήμα-κατατεθέν των φανταστικών χαρακτήρων σε παιδικές ιστορίες (που συνδέονται με υπερήρωες όπως η Wonder Woman ή ο Batman, ακόμα και ο Δράκουλας), φέτος… ανακάμπτουν!

Η ιστορική αξία της κάπας

Από ιστορική άποψη, ήταν ανέκαθεν σύμβολο πλούτου και δύναμης. Η κάπα φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κυρίως ως ένα πρακτικό ένδυμα που κάλυπτε το σώμα για να το προστατεύσει από το κρύο. Στη συνέχεια, πήρε τον δρόμο της προς τις αυλές της Γαλλίας, με τους περισσότερους να έχουμε δει ένα βασιλικό πορτρέτο με μια κάπα στους ώμους, αλλά και τον Λουδοβίκο XIV, που λάμπει μέσα σε μια κάπα κεντημένη με fleur de lys, το βασιλικό σύμβολο της αριστείας. Στις εποχές αυτές, η κάπα ήταν βαριά, δυσκίνητη και κάθε άλλο παρά πρακτική. Έκτοτε, είχε εκσυγχρονιστεί και σταδιακά έγινε πιο βολική στην χρήση της, αλλά ακόμα αγωνιζόταν να βρει τη θέση της στον κόσμο της μόδας.

Μια ιστορική στιγμή συνέβη τη δεκαετία του 1930, στη συλλογή «Cosmique» της Elsa Schiaparelli Φθινόπωρο/Χειμώνας 1938-1939, όταν μια κάπα μπήκε γρήγορα σε όλα τα περιοδικά μόδας της εποχής. Εκείνη τη σεζόν ο Οίκος παρουσίασε την κάπα «Phoebus», σε ένα «σοκαριστικό ροζ» χρώμα με εξαιρετικό κέντημα από πούλιες και μεταλλική κλωστή.

Black Friday: 10 χριστουγεννιάτικα πουλόβερ που ανυπομονούμε να φορέσουμε

Αυτό το εμβληματικό κομμάτι εκτίθεται τώρα στο Musée Galliera και η φήμη του προχώρησε γρήγορα, αφού παρουσιάστηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 1938 της Vogue. Από τότε, αυτή η κάπα θεωρείται σύμβολο μόδας της γυναικείας ενδυνάμωσης. Σύμπτωση ή όχι, η κάπα ξαναβρίσκει τη θέση της στη σύγχρονη κοινωνία όπως φαίνεται στις συλλογές Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023-2024.

Από τις πασαρέλες στο καθημερινό styling

Είτε είναι της Chanel, του Michael Kors ή της Chloé, η κάπα είναι φτιαγμένη από μαλλί ή βελούδο (δες πώς θα το εντάξεις στα all-day looks σου), για να σε κρατά ζεστή ή να σου χαρίζει έξτρα στυλ. Το κοινό τους; Η μονοχρωματική ουδέτερη χρωματική παλέτα ταλαντεύεται ανάμεσα σε κρεμ, γκρι ποντικί, μπλε ναυτικό, μαύρο και πράσινο. Στα ιδιαίτερα κομμάτια, πρόσθεσε αυτές από δαντέλα ή τούλι, που φοριούνται σε βραδινές εξόδους, δημιουργώντας εύκολα μια “αυτοκρατορική εικόνα“.

Let’s shopping

Δες τις must-have κάπες του χειμώνα και δημιούργησε άπειρους συνδυασμούς. Μην ξεχνάς ότι μαζί τους θα κάνεις πολλά layering, αφού θα τις φορέσεις πάνω από τα πιο χοντρά σου πανωφόρια, ενώ με τα κοστούμια σου αποτελούν το πιο μοδάτο πανωφόρι της σεζόν.

εμπριμέ κάπα

Καφέ, €295, Pinko

μπλε κάπα

Μπλε, €170, yoox.com

γκρι κάπα

Γκρι, €84, MEM.JS

μαύρη κάπα

Μαύρη, €39,99, Celestino

μπεζ κάπα

Μπεζ, €22,99, Mango

κόκκινη κάπα

Κόκκινη, €19,99, Funky Buddha

λευκή κάπα

Λευκή, €39,99, Η&Μ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.