Το τσουρέκι της τεμπέλας: Πώς θα σου βγει αφράτο χωρίς ζύμωμα και μίξερ

November 29, 2023


Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αυτό σημαίνει πως πέρα από στολίδια τα σπίτια μας γεμίζουν με γλυκά! Είναι η περίοδος, άλλωστε, που οι ατασθαλίες επιτρέπονται. Πέρα, όμως, από τα μελομακάρονα (δείτε εδώ πώς θα γίνουν τραγανά απέξω και ζουμερά από μέσα) και τους κουραμπιέδες (δείτε εδώ πώς να τους φτιάξετε τέλειους χωρίς αμύγδαλα), μπορεί εύκολα να φτιάξει κανείς τσουρέκι για να παίρνει μαζί του παν…



Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αυτό σημαίνει πως πέρα από στολίδια τα σπίτια μας γεμίζουν με γλυκά! Είναι η περίοδος, άλλωστε, που οι ατασθαλίες επιτρέπονται. Πέρα, όμως, από τα μελομακάρονα (δείτε εδώ πώς θα γίνουν τραγανά απέξω και ζουμερά από μέσα) και τους κουραμπιέδες (δείτε εδώ πώς να τους φτιάξετε τέλειους χωρίς αμύγδαλα), μπορεί εύκολα να φτιάξει κανείς τσουρέκι για να παίρνει μαζί του παντού και να σταματάει τις λιγούρες.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μάλιστα, έχει φτιάξει την τέλεια συνταγή για τους αρχάριους ή εκείνους που δεν θέλουν πολλά πολλά, γι’ αυτό και δεν θα χρειαστεί ζύμωμα.

Πώς να φτιάξετε εύκολα τσουρέκι χωρίς ζύμωμα

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 100 γρ. βούτυρο LURPAK
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2½ κοφτά κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 3 δάκρυα μαστίχας
  • 1 βανίλια

Για το τελείωμα

  • 1 κρόκο
  • 2 πρέζες ζἀχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 30 γρ. βούτυρο LURPAK (λιωμένο)

Εκτέλεση

Αυτά τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ, είναι ιδανικά για αρχάριους και για να τα φτιάξετε παρέα με τα παιδιά, είναι η εύκολη συνταγή για τσουρέκι της τεμπέλας!

Για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, θα χρειαστείτε 10′ προετοιμασίας και αρκετές ώρες ξεκούρασης της ζύμης, για να γίνουν αφράτα και φουσκωτά. Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα.

Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′.

Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη, θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα να λιώσει η ζάχαρη τελείως, αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.

Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35 βαθμούς °C.

Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα. Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλεύρι, μπαχαρικά και την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα μαζευτεί γύρω από την κουτάλα και θα είναι αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά.

Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια, χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).

Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και με μπουνιές ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Την διπλώνουμε 2-3 φορές.

Όποτε κολλάει στο χέρι η ζύμη βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο. Δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι για κανένα λόγο.

Ξανασκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες.

Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.

Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

Πλάθουμε τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια

Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια των 500 γρ. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι.

Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο, μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα. Δυο φόρμες με διάμετρο 22χ12 εκατοστά είναι ιδανικές.

Σκεπάζουμε τα τσουρέκια καλά με πετσέτες, να μην ξεραθεί η επιφάνεια. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στην λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν.

Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40′ σε ζεστό σημείο. Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε ζεστάνει στους 50 °C.

Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο. Επειδή με το άλειμμα, συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους και να τεντώνουν.

Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο (αν βάλουμε)

Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 30΄να ροδίσουν.

Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη, ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό.

Η πρότασή της Αργυρώς

Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο, όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά. Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.