Γνωστός παιδοηπατολόγος: Έξαρση παιδικής ηπατίτιδας και κορωνοϊός. Τι να προσέχουν οι γονείς

May 24, 2022


Ο Δρ. Τάσος Γραμματικόπουλος είναι Ειδικός Παιδοηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, ενώ στη χώρα όπου ζει και εργάζεται σημειώθηκε η ανησυχητική έξαρση των κρο…



Ο Δρ. Τάσος Γραμματικόπουλος είναι Ειδικός Παιδοηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, ενώ στη χώρα όπου ζει και εργάζεται σημειώθηκε η ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων παιδικής ηπατίτιδας.

Πρόκειται για 108 περιστατικά που καταγράφηκαν σε παιδιά κάτω των 10 ετών, εκ των οποίων τα περισσότερα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Από αυτά, τα 79 εντοπίστηκαν στην Αγγλία, τα 14 στη Σκωτία και τα υπόλοιπα σε Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Στις 8 περιπτώσεις διαπιστώθηκε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, και ως εκ τούτου απαιτείται μεταμόσχευση ήπατος για τα παιδιά αυτά. Σε όλες τις υπόλοιπες, τα παιδιά νοσούν ελαφριά.

«Η έξαρση των κρουσμάτων είναι τόσο μεγάλη», όπως μας εξηγεί ο ιατρός, «που όσα τέτοια κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία το πρώτο τρίμηνο του 2022, είχαν εντοπιστεί πέρσι ολόκληρη τη χρονιά».

Πρόκειται άλλωστε για μια έξαρση κρουσμάτων μιας παιδικής ασθένειας που δεν έχει πρόσφατο προηγούμενο και οι επιστήμονες αυτές τις μέρες με ειδικές μελέτες προσπαθούν να διαπιστώσουν την αιτία.

«Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, ενώ οι επιστήμονες της υγείας, ερευνητικά ινστιτούτα, ιολόγοι και επιδημιολόγοι, διερευνούμε ποια είναι η αιτία για την έξαρση των κρουσμάτων και αν υπάρχει μια κοινή αιτιολογία για αυτό.

Μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι ο πιο συχνός αιτιολογικός παράγων είναι ο αδενοϊός, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που προκαλούν αυτή την κλινική εικόνα σε δεκάδες παιδιά», σημειώνει ο Δρ. Τάσος Γραμματικόπουλος, και εξηγεί:

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω κρουσμάτων, το 77% ήταν θετικά στον συγκεκριμένο αδενοϊό. Πιστεύουμε λοιπόν πως υπάρχει άμεση συσχέτιση του αδενοϊού αυτού, διότι τον βρίσκουμε στο αίμα των παιδιών που νοσούν από την ηπατίτιδα. Υπάρχει όμως κι ένα 23% στα οποία δεν τον εντοπίζουμε», σημειώνει.

Μια θεωρία για την έξαρση αυτών των κρουσμάτων είναι οι συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 και των επαναλαμβανόμενων Lockdown: Εξαιτίας τους, πολλά παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στα κοινά λοιμώδη νοσήματα, αφού δεν πέρασαν αρκετό χρόνο κοινωνικοποίησης, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, και αλλού. «Οπότε το ανοσοποιητικό τους δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο ώστε να καταπολεμήσει μια λοίμωξη σαν τον συγκεκριμένο αδενοϊό», τονίζει.

Οι μολύνσεις από αυτόν τον αδενοϊό, μέχρι τώρα, πέρναγαν συνήθως «απαρατήρητες»: Πρόκειται για κοινό ιό που υπάρχει ανάμεσά μας για δεκαετίες και προκαλεί κοινές λοιμώξεις, με συμπτώματα βήχα, καταρροή, πονοκέφαλο, ή λοιμώξεις του γαστρεντερικού. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ίκτερο , με αποχρωματισμό κοπράνων ή ούρων κτλ.

H μεγαλύτερη πλειοψηφία των παιδιών που νοσούν περνάνε αυτή την ηπατίτιδα στο σπίτι χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική αγωγή, σαν να περνούσαν μια απλή λοίμωξη», ξεκαθαρίζει.

Τι πρέπει να κάνουμε για τα κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας

Η γνώμη του ειδικού επιστήμονα είναι να μην προκαλείται πανικός, αλλά να διατηρούνται οι υγειονομικές αρχές όπως και οι γονείς σε εγρήγορση.

Τα ενδεδειγμένα μέτρα κατά τον καθηγητή, είναι η κοινή προσοχή σε τυχόν συμπτώματα, τα οποία αν παρατηρηθούν τότε το παιδί θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του και να μην έρχεται σε επαφή με άλλους χώρους, για τις επόμενες τουλάχιστον 48 ώρες, οπότε συνήθως τα συμπτώματα περιορίζονται. Όπως ισχύει για όλες τις λοιμώξεις, θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες υγιεινής.

Στο ερώτημα αν τον ανησυχεί αυτή η πρωτοφανής κατάσταση, ο Τάσος Γραμματικόπουλος απαντά:

«Είναι κάτι που μας απασχολεί και φυσικά δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αν συνεχίσουμε να έχουμε αυξημένο αριθμό και το επόμενο διάστημα, τότε αυτό θα είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», απαντά, καταλήγοντας:

«Η δουλειά των επιστημόνων είναι να εξετάζουμε με ανοιχτό μυαλό και διορατικότητα και να ερευνούμε σε βάθος τι προκαλεί αυτή την ασθένεια. Αν οφείλεται εξ ολοκλήρου στον αδενοϊό, ή αν πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων. Όσο λαμβάνουμε αποτελέσματα από τις μελέτες που γίνονται, τότε θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να κάνουμε εκτιμήσεις».

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.