Η Credit Suisse διατηρούσε για δεκαετίες λογαριασμούς 99 ανώτερων αξιωματούχων των ναζί

May 12, 2023


Μία ακόμη βαριά σκιά πλανάται πάνω από την προβληματική ελβετική τράπεζα Credit Suisse, ένα μήνα μετά την εξαγορά της από τη UBS για να μη χρεοκοπήσει και στον απόηχο κατηγοριών ότι βοήθησε Ρώσους μεγιστάνες να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Μόσχας, αλλά και Αμερικανούς να μη φορολογηθούν.Όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg οι αμερικανικές αρχές κατηγο…



Μία ακόμη βαριά σκιά πλανάται πάνω από την προβληματική ελβετική τράπεζα Credit Suisse, ένα μήνα μετά την εξαγορά της από τη UBS για να μη χρεοκοπήσει και στον απόηχο κατηγοριών ότι βοήθησε Ρώσους μεγιστάνες να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Μόσχας, αλλά και Αμερικανούς να μη φορολογηθούν.

Όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν την ελβετική τράπεζα ότι παρεμπόδισε μια έρευνα σχετικά με τους έως πρόσφατα άγνωστους λογαριασμούς που διατηρούσαν υψηλόβαθμοι ναζί στην τράπεζα.

Οι ισχυρισμοί σχετίζονται με μια εσωτερική έρευνα που ξεκίνησε αφότου το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενημέρωσε την τράπεζα, το 2020, ότι είχε νέες πληροφορίες σχετικά με λογαριασμούς που συνδέονται με ναζί. Κι ενώ αρχικώς η Credit Suisse συμφώνησε να συνεργαστεί, κατηγορείται τώρα ότι κωλυσιεργεί, ενώ φέρεται να έδιωξε τον ανεξάρτητο διαμεσολαβητή που είχε ρόλο εποπτείας, σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Οταν πρόκειται για τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με τους ναζί, η δικαιοσύνη απαιτεί να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο έρευνας», είπε ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ. «Η Credit Suisse έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί σε αυτό», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις έρευνας που διεξήγαγε η ίδια η Credit Suisse σχετικά με τις τραπεζικές δραστηριότητες των Γερμανών ναζί που μετακινήθηκαν στην Αργεντινή τη δεκαετία του 1930. Οι εκθέσεις που έλαβε η επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δείχνουν ότι η Credit Suisse διατηρούσε λογαριασμούς για τουλάχιστον 99 άτομα που ήταν είτε ανώτεροι αξιωματούχοι των ναζί στη Γερμανία είτε μέλη ομάδων συνδεδεμένων με τους ναζί στην Αργεντινή.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των λογαριασμών δεν είχε αποκαλυφθεί στο παρελθόν, ενώ κάποιοι παρέμεναν ανοιχτοί μέχρι πρόσφατα. Η έρευνα εντόπισε 21 λογαριασμούς από μια λίστα διαβόητων υψηλόβαθμων ναζί την οποία ενεχείρισε το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκε σε διοικητή των ναζί ο οποίος καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη, αλλά και άλλου που ανήκε σε καταδικασθέντα διοικητή των Ες Ες, σύμφωνα με την Επιτροπή Προϋπολογισμού. Μάλιστα ο λογαριασμός του καταδικασμένου διοικητή παρέμεινε ανοιχτός μέχρι το 2002.

Η τελευταία εσωτερική έρευνα της Credit Suisse διεξήχθη από την εταιρεία εγκληματολογικών ερευνών AlixPartners και υπό την επίβλεψη του Νιλ Μπαρόφσκι, πρώην γενικού επιθεωρητή του Προγράμματος Αρωγής για Προβλήματα Περιουσιακών Στοιχείων. Ο ίδιος επόπτευσε τον διακανονισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με την ελβετική τράπεζα σχετικά με την πώληση τίτλων από στεγαστικά δάνειά της, καθώς και αφότου η ίδια, το 2014, παραδέχθηκε ότι βοήθησε Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν.

Ακολούθως η Credit Suisse τον απέλυσε από διαμεσολαβητή τον Νοέμβριο. Σε σχετική δήλωσή της αναφέρει ότι η έρευνα έδειξε ότι δεν ευσταθούν βασικοί ισχυρισμοί του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ και ότι η έκθεση που συνέταξε ο Μπαρόφσκι περιείχε σφάλματα και βασιζόταν σε ελλιπή κατανόηση γεγονότων.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.