“Έμειναν” με ανοιχτό το στόμα οι Αρχαιολόγοι: Βρέθηκε επιγραφή 2100 ετών & αυτό που γράφει αλλάζει την ιστορία

March 21, 2024


Αρχαία επιγραφή, που χρονολογείται πριν από 2.100 χρόνια, εντοπίστηκε κοντά στο Kımıldağı (Όρος Κιμίλ), στο χωριό Ένεβλερ, της επαρχίας Γκέργκερ, του Αντιγιαμάν, αφήνοντας άφωνους τους αρχαιολόγους.Η εν λόγω επιγραφή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται να ρίξει φως στην ιστορία του αρχαίου κρατιδίου της Κομμαγηνής, καθώς, επίσης και της ανθρωπότητας.Το Βασίλειο της δυναστείας της Κομμαγηνής, …



Αρχαία επιγραφή, που χρονολογείται πριν από 2.100 χρόνια, εντοπίστηκε κοντά στο Kımıldağı (Όρος Κιμίλ), στο χωριό Ένεβλερ, της επαρχίας Γκέργκερ, του Αντιγιαμάν, αφήνοντας άφωνους τους αρχαιολόγους.

Η εν λόγω επιγραφή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται να ρίξει φως στην ιστορία του αρχαίου κρατιδίου της Κομμαγηνής, καθώς, επίσης και της ανθρωπότητας.

Το Βασίλειο της δυναστείας της Κομμαγηνής, υπερηφανευόταν για την καταγωγή του, τόσο από τον Μέγα Αλέξανδρο, όσο και από τους Αχαιμενίδες. Ο βασιλιάς Αντίοχος Α΄ (69-34 π.Χ.) διεκδίκησε την καταγωγή του από τον Δαρείο Α΄, μέσω του Ορόντη του Βακτριανού, ένθερμου υποστηρικτή του Αρταξέρξη Β΄ κατά του Κύρου και των 10.000, που παντρεύτηκε την κόρη του Αρταξέρξη.

Το Βασίλειο της Κομμαγηνής, ήταν ένα μικρό βασίλειο που προσπάθησε να ισορροπήσει την ιρανική κληρονομιά του με την πολιτική πραγματικότητα, ως μέρος του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Διατήρησε την ταυτότητά του από το 163 π.Χ., μέχρι που έγινε μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας της Συρίας το 72 μ.Χ.

Ο Αντίοχος Α’ υποστήριξε τον Πομπήιο εναντίον του Μιθραδάτη ΣΤ΄ του Πόντου και αναφέρεται στον εαυτό του με περηφάνεια ως Φιλορωμαίο («εραστής της Ρώμης» ). Όχι μόνο θεωρούσε τον εαυτό του θεό, αλλά φιλοδοξούσε να είναι και ο οικουμενικός θεός που θα συμφιλιώνει όλες τις θρησκείες: Οι τέσσερις θεότητες του, εκτός από τον εαυτό του, ήταν οι Δίας/Αχουραμάσδα, Απόλλων/Ερμής/Μιθράς/Ήλιος, Αρταγένης/Ηρακλής/Άρης και Κομμαγηνής. Ο τάφος του βρίσκεται στην κορυφή του όρους Νεμρούτ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, χωρικοί που είδαν ένα ανάγλυφο αέτωμα κοντά στο Κιμιλντάγκι, το ανέφεραν στη Διεύθυνση του Μουσείου Αντιγιαμάν και οι αρμόδιες ομάδες ερεύνησαν τον χώρο, όπου διαπίστωσαν ότι η περιοχή ήταν λατρευτικός χώρος (ιερή περιοχή).

Αρχαιολογικές ομάδες ανακάλυψαν στην περιοχή το ανάγλυφο, το οποίο απεικονίζει μία σκηνή χειραψίας και στήλες, οι οποίες φέρουν επιγραφές. Λόγω του τραχέος εδάφους και των απότομων, βραχωδών πλαγιών, τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην αρχαία πόλη Περρέ, με στρατιωτικό ελικόπτερο και ανέλκυση με σχοινιά.

Η ερμηνεία των ερευνητών για την αρχαία επιγραφή

Ο Charles Crowther, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η καθηγήτρια Margherita Facella, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, μετέβησαν στην περιοχή, προκειμένου να μελετήσουν το εύρημα.

Η σημασία της αρχαίας επιγραφής

«Στις επιγραφές, ο Αντίοχος Α’, Βασιλεύς της Καμμαγηνής, έδωσε οδηγίες, ειδικά στους πολίτες», υπογράμμισε η καθηγήτρια Margherita Facella και πρόσθεσε ότι «είναι μια επιγραφή που θα ρίξει φως στην ιστορία της ανθρωπότητας και της Κομμαγηνής. Είναι τιμή μας να συμμετέχουμε στην εξέτασή του και να συμβάλλουμε στην κατανόηση της ιστορίας της Κομμαγηνής».

Σκόπια: “Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας” – Τοποθετήθηκε η επιγραφή

Επιγραφή στον Μέγα Αλέξανδρο: Πινακίδα που αναφέρει πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας τοποθετήθηκε στην βάση του αγάλματος του μεγάλου στρατηλάτη. Το συγκεκριμένο άγαλμα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Επιγραφή στον Μέγα Αλέξανδρο: Τι γράφει η πινακίδα

Η πινακίδα γράφει σε 3 γλώσσες και συγκεκριμένα σε αγγλικά, γαλλικά και κυριλλικά ότι «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Η τοποθέτηση της πινακίδας περιλαμβανόταν στη Συμφωνία των Πρεσπών

Για το θέμα έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν».

Επιγραφή στον Μέγα Αλέξανδρο: Έχουν τοποθετηθεί αντίστοιχες πινακίδες και σε άλλα αγάλματα

Αντίστοιχες πινακίδες για την ελληνικότητα των ιστορικών προσώπων, τοποθετήθηκε πριν από λίγες μέρες από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και σε άλλα αγάλματα. Πάλι μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, τοποθετήθηκαν πινακίδες στα αγάλματα του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β’ και της μητέρας του Μακεδόνα στρατηλάτη, Ολυμπιάδας.

Ωστόσο, την νύχτα, προφανώς από άτομα που εναντιώνονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, υπήρξαν βανδαλισμοί και ξήλωσαν τις πινακίδες.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.