Ενδοοικογενειακή βία – Επιτέλους ήρθε το «Κουμπί πανικού»: Το κινητό γυναικών θα ειδοποιεί την αστυνομία

February 23, 2023


Μια σημαντική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται στα σκαριά.Please enable JavaScriptΣυγκεκριμένα εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία θα εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά και θα ειδοποιεί…Μια σημαντική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται στα σκαριά.

Ποδόσφαιρο: μάθηση …

Please enable JavaScript

Ποδόσφαιρο: μάθηση και εξοπλισμός

Συγκεκριμένα εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία θα εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά και θα ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως αναφέρει η σχετική τροπολογία, το «κουμπί πανικού» θα λειτουργεί ως εξής: κάθε φορά που σημειώνεται περιστατικό οικογενειακής βίας που συνδέεται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας το θύμα μπορεί να «πατάει» το «κουμπί» που θα βρίσκεται στο κινητό του τηλέφωνο και έτσι θα αποστέλλεται άμεσα σύντομο γραπτό μήνυμα στην αστυνομία (sms) με σκοπό την άμεση επέμβαση της αστυνομικής δύναμης. Στο μήνυμα θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό του θύματος ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά από τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίο Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Η τροπολογία (η οποία περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, π.χ για συμβολαιογράφους, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών μετά από εντολή εισαγγελέα κτλ.) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη θέσπιση ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα κατά ανηλίκων.

Δείτε σχετικό video από την εκπομπή του MEGA εδώ.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.