Ο φόβος δέσμευσης για κάποιους εκφράζεται με μια αποφυγή της συναισθηματικής επαφής και μια άρνηση να μείνουν σε οποιαδήποτε πλαισιωμένη, αποκλειστική σχέση. Για άλλους, ο φόβος να δεσμευτούν αποτυπών…
Διαβάστε περισσότερα...
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ...
Ο φόβος δέσμευσης για κάποιους εκφράζεται με μια αποφυγή της συναισθηματικής επαφής και μια άρνηση να μείνουν σε οποιαδήποτε πλαισιωμένη, αποκλειστική σχέση. Για άλλους, ο φόβος να δεσμευτούν αποτυπώνεται στην έντονη ανησυχία τους όταν μια σχέση εξελίσσεται σε κάτι πιο σοβαρό και βαθύ, που τελικά αποφεύγουν, χωρίζοντας.
Λαμβάνοντας υπόψη πως είμαστε φύσει συντροφικά όντα, πάμε να δούμε μαζί σήμερα ποιοι είναι οι δύο κυρίαρχοι λόγοι που κρύβονται πίσω από έναν άνδρα με φόβο δέσμευσης.
1.Ένας άνδρας που φοβάται να χτίσει έναν βαθύτερο συναισθηματικό δεσμό, συχνά κουβαλά ένα ιστορικό εγκατάλειψης από τον γονιό, εγκατάλειψης που δεν είναι πάντα φυσική αλλά και συναισθηματική. Ένας γονιός που δεν ανταποκρίνεται στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού του, δεν το διδάσκει την αξία και την ομορφιά των διαπροσωπικών σχέσεων ενώ παράλληλα του περνά έναν υποσυνείδητο φόβο πως όσο δένεσαι με κάποιον/α, τόσο κινδυνεύεις να ματαιωθείς και να πληγωθείς.
2.Είναι επίσης συχνό φαινόμενο ένας άνδρας που αποφεύγει την δέσμευση να έχει βιώσει κάποια τραυματική πρότερη εμπειρία σε ερωτiκό του δεσμό, να έχει απογοητευθεί βαθιά και να έχει οδηγηθεί σε μια υπεργενίκευση του τύπου “οι σχέσεις είναι επικίνδυνες”, “οι σχέσεις πληγώνουν και πονάνε”, αποφεύγει λοιπόν για να προστατευτεί συναισθηματικά.
Ενώ βιώνουν την αγάπη όπως όλοι, τα συναισθήματα μπορεί να είναι πιο έντονα και τρομακτικά απ’ ότι για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτά τα συναισθήματα οδηγούν σε αυξημένο άγχος, το οποίο διογκώνεται και πολλαπλασιάζεται όσο η σχέση αναπτύσσεται- και οι προσδοκίες από μια δέσμευση αυξάνονται απειλητικά.
Πώς θα καταλάβουμε όμως πως ένας άνδρας που γνωρίσαμε έχει φόβο δέσμευσης;
Οι άνθρωποι που φοβούνται την συναισθηματική εγγύτητα κρατούν πάντοτε μια απόσταση. Στην αρχή τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλουν την γνωριμία σε ένα πλαίσιο σχέσης, να συστήνονται δηλαδή ως ζευγάρι με την κοπέλα που βγαίνουν ενώ αργότερα, η λέξη γάμος και οικογένεια τους προκαλούν τόση ένταση που αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση πηγαίνει προς εκεί- και αυτό ακριβώς είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ανδρών με φοβία δέσμευσης: αποφεύγουν!
Πέρα από την πλαισίωση της σχέσης, οι άνδρες αυτοί αποφεύγουν την ουσιαστική συναισθηματική επαφή, δεν αναλύουν ιδιαίτερα την πορεία της γνωριμίας ή της σχέσης «άστο να κυλήσει, μην το κουράζουμε», δεν μιλάνε για τα συναισθήματά τους, δεν επιθυμούν να οραματιστούν ένα κοινό μέλλον, ενώ δεν αποκλείεται να τους τρομάζουν και τα συναισθήματα που εκφράζει η σύντροφός τους.
Στην σeξουαλική επαφή ο αποφευκτικός- φοβικός σύντροφος εμφανίζει μια ανωριμότητα, μια αδυναμία να συνδεθεί συνασθηματικά κάνοντας ένα σαρκικό σeξ, με φτωχό προκαταρκτικό παιχνίδι, και ακόμη φτωχότερο after-play, παιχνίδι δηλαδή μετά το σeξ όπως μια ζεστή αγκαλιά.
Η γυναίκα που συναντά έναν άνδρα με φόβο δέσμευσης συνήθως τον μυθοποιεί, αφού νιώθει πως δεν τον έχει, αισθάνεται απόρριψη και δυσκολεύεται πολύ να βάλει τα όρια της και να διεκδικήσει όσα πραγματικά επιθυμεί. Μιλήστε ειλικρινά σε εκείνον για το πώς αισθάνεστε με την συμπεριφορά του στη γνωριμία ή στη σχέση σας, αναγνωρίστε την απόσταση που κρατάει και ακούστε όσα έχει να σας πει, χωρίς να χάνετε χρόνο ελπίζοντας πως θα αλλάξει ή ακόμη χειρότερα πως εσείς θα θεραπεύσετε τους φόβους του.