Μετά το τσουρέκι της τεμπέλας (που πιο εύκολη συνταγή από αυτήν δεν θα βρεις) η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πως θα φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα μόνες στο σπίτι το ψωμί της… τεμπέλας!Αν δεν έχεις ιδέα από κουζίνα αλλά θες να ευχαριστήσεις την οικογένεια και τους φίλους σου με ένα ζεστό καρβέλι ψωμί – έτσι για να ξεκινήσει ωραία η εβδομάδα τους βρε αδερφέ – δεν έχει παρά να ακολουθήσεις βήμα β…
Μετά το τσουρέκι της τεμπέλας (που πιο εύκολη συνταγή από αυτήν δεν θα βρεις) η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πως θα φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα μόνες στο σπίτι το ψωμί της… τεμπέλας!
Αν δεν έχεις ιδέα από κουζίνα αλλά θες να ευχαριστήσεις την οικογένεια και τους φίλους σου με ένα ζεστό καρβέλι ψωμί – έτσι για να ξεκινήσει ωραία η εβδομάδα τους βρε αδερφέ – δεν έχει παρά να ακολουθήσεις βήμα βήμα της παρακάτω οδηγίες.
Τα 5 υλικά που θα χρειαστείς για το ψωμί
- 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1⅔ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι
- Λίγο νερό (1-2 κ.σ.)
Εκτέλεση
- Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε ένα μπολ.
- Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
- Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο, και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Ανακατεύοντας, ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι.
- Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.
- Η οποια θα, θα κολλάει ελαφρά.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.
- Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένο ταψί.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει, κι όταν χτυπάμε από κάτω να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς.
- Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.
Κι αν ψάχνεις ένα λαχταριστό φαγητό να το βουτήξεις μέσα, ιδού!