Τι καλύτερο από ένα φαγητό, το οποίο μπορείς να το τρως όλες τις ώρες της ημέρας. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάτι τέτοιο, αλλά κι όμως υπάρχει φυσικά είναι η αγαπημένη μας pizza, την οποία μπορείς να τη φας ως πρωινό, μεσημεριανό, δεκατιανό, αλλά και ως βραδινό. Βέβαια, εμείς σας έχουμε την απόλυτη συνταγή για Pizza Bianca από την αγαπημένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.Δείτε επίσης: Φλογέρες με τυρί: …
Τι καλύτερο από ένα φαγητό, το οποίο μπορείς να το τρως όλες τις ώρες της ημέρας. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάτι τέτοιο, αλλά κι όμως υπάρχει φυσικά είναι η αγαπημένη μας pizza, την οποία μπορείς να τη φας ως πρωινό, μεσημεριανό, δεκατιανό, αλλά και ως βραδινό. Βέβαια, εμείς σας έχουμε την απόλυτη συνταγή για Pizza Bianca από την αγαπημένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Η Pizza Bianca που θα μας κάνει να ξεχάσουμε την πίτσα, όπως την ξέραμε
Υλικά
- 3 φλ. αλεύρι 00 (δυνατό)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 1 ½ κ.γ. μαγιά σκόνη
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ½ φλ. νερό (περίπου) θερμ.δωμ.
- Λίγο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο φρέσκο ή φρέσκια ρίγανη)
- Λίγο ανθό αλατιού
- Έξτρα ελαιόλαδο για το τέλος
Για το σερβίρισμα
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ταψί
- Λίγο καλαμποκάλευρο
Δείτε επίσης: Φλογέρες με τυρί: Σε λιγότερο από 15 λεπτά στο τραπέζι σας
Εκτέλεση
Ζύμη
- Βάζουμε στον κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά κι ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το αλάτι στο νερό και προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά, ζυμώνοντας.
- Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη για 6′, μέχρι να μαζευτεί σε μια μπάλα.
- Το ζυμάρι θα είναι αρκετά υγρή και κολλώδης.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.
- Αλείφουμε ολόγυρα τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε καλά να μην παίρνει αέρα και κάνει πέτσα η επιφάνειά της.
Σε αυτό το στάδιο πριν το φούσκωμα, το ζυμάρι μπορεί να μπει στο ψυγείο μέχρι και 2-3 ημέρες.
Για το φούσκωμα
- Για να φουσκώσει, να διπλασιαστεί το ζύμη σωστά, την αφήνουμε στον πάγκο, σε ζεστό σημείο, για περίπου 2 ώρες το χειμώνα και λιγότερη ώρα το καλοκαίρι.
- Εάν βάλατε το ζυμάρι πίτσας από την Αργυρώ για μερικές νύχτες στο ψυγείο, θα πρέπει πρώτα να την αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι από κει θα ξεκινήσετε να μετράτε τον χρόνο φουσκώματος.
Άνοιγμα ζύμης
- Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο ή σε ξύλινη επιφάνεια (πλαστήρι).
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι ή καλαμποκάλευρο την επιφάνεια.
- Με λαδωμένα δάχτυλα, αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια.
- Βυθίζοντας τα δάχτυλα στη ζύμη, την απλώνουμε σχηματίζοντας μεγάλη μακρόστενη βάση .
- Αφού δώσουμε το επιθυμητό λεπτό και μεγάλο σχήμα, αφήνουμε να σταθεί για 10′.
- Με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλα τρυπάμε την επιφάνεια παντού.
- Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και δεντρολίβανο.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στη δυνατή θερμοκρασία (250 ºC) για τουλάχιστον 30′ πριν ψήσουμε.
- Αν έχετε πλάκα ψησίματος, τοποθετήστε στο κάτω μέρος του φούρνου να πυρώσει ταυτόχρονα με τις αντιστάσεις του φούρνου.
- Την μεταφέρουμε με την βοήθεια της λαδόκολλας ή με το πλαστήρι και την γλιστράμε πάνω στην πυρωμένη πλάκα.
- Ψήνουμε για 5-7′ να σταθεροποιηθεί.
- Τραβάμε το αντικολλητικό χαρτί αν χρησιμοποιήσαμε. Χαράζουμε την pizza bianca σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10′ ανάλογα με το πάχος της ζύμης.
- Τρώγεται ζεστή και αχνιστή σκέτη, με λίγο έξτρα ελαιόλαδο ή τη συνοδεύουμε με κομμάτια φρέσκιας μοτσαρέλας, τριμμένη παρμεζάνα ή προσούτο και ρόκα.