Σαλμονέλα: Τα 5 λάθη που κάνεις με το κοτόπουλο – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψεις

November 28, 2023


Για αρχή, γνωρίζεις τι είναι η σαλμονέλα; Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί λοίμωξη (σαλμονέλωση) και επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας βρίσκονται σε διάφορες τροφές, όπως είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά αλλά και κάποια λαχανικά και συνήθως διαβιώνουν στο εντερικό σύστημα των ζώων αλλά και των ανθρώπων.Τα πιο κοινά συμπτώματα που βλέπουμε…



Για αρχή, γνωρίζεις τι είναι η σαλμονέλα; Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί λοίμωξη (σαλμονέλωση) και επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας βρίσκονται σε διάφορες τροφές, όπως είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά αλλά και κάποια λαχανικά και συνήθως διαβιώνουν στο εντερικό σύστημα των ζώων αλλά και των ανθρώπων.

Σαλμονέλα: Τα συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα που βλέπουμε, όταν κάποιος προσβληθεί από σαλμονέλα, είναι:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Οξεία διάρροια

Σε κάποιες περιπτώσεις τυφοειδής πυρετός και ρίγη μπορούν να εμφανιστούν στους ασθενείς. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν για περίπου 5 ημέρες και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να χορηγηθεί κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και έγκυες, χορηγούνται ιατρικά σκευάσματα (π.χ. αντιβίωση) για τυχόν επιπλοκές.

Δείτε επίσης: Πως να φτιάξεις την αυθεντική Ιταλική καρμπονάρα μόνη στο σπίτι – Τα 4 μυστικά

Οι 5 κανόνες που πρέπει να τηρούνται

  1. Αρχικά, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.
  2. Κρατάμε χωριστά τα ωμά τρόφιμα από τα μαγειρεμένα ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την προετοιμασία των τροφίμων, με την χρήση διαφορετικών επιφανειών για κάθε κατηγορία τροφίμου.
  3. Ακόμα, μαγειρεύουμε επαρκώς τα κρέατα, και κυρίως το κοτόπουλο και τα αυγά. Για αυτό, άλλωστε, όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο δεν έχουμε την επιλογή βαθμού ψησίματος, σε κρέας κοτόπουλο. Πρέπει το κρέας να φτάσει στους 70°C, θερμοκρασία όπου η σαλμονέλα καταστρέφεται.
  4. Ένα πολύ σημαντικό tip είναι να μην πλένουμε το κοτόπουλο πριν το χρησιμοποιήσουμε, καθώς όχι μόνο δεν απομακρύνουμε την σαλμονέλα, αλλά αντιθέτως συμβάλλουμε στην εξάπλωσή της.
  5. Τέλος, βγάζουμε τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο την ώρα που θα τα χρησιμοποιήσουμε και όχι νωρίτερα.

Μια εύκολη συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλο στο φούρνο

εύκολες συνταγές με κοτόπουλο
Argiro.gr

  • 12 μπουτάκια κοτόπουλο
  • 1 συσκευασία γιαούρτι (200 γραμ.)
  • 2 φλ. φρυγανιά
  • 1 φλ. παρμεζάνα
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τα μπούτια κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί όσο περισσότερο γίνεται (από 4 έως 24 ώρες).
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
  4. Ανακατεύουμε και βουτάμε ένα – ένα μπουτάκι στο στέρεο μείγμα.
  5. Αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  6. Ισομοιράζουμε από ένα μικρό κομματάκι βούτυρο πάνω σε κάθε ένα από τα μπούτια κοτόπουλο.
  7. Σε αυτό το στάδιο τα φυλάμε σκεπασμένα στο ψυγείο.
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς για 45 λεπτά να ροδίσουν καλά.
  9. Αν τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά πριν τα ψήσετε.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.