9 πράγματα που αγοράζαμε με μόλις 500 δραχμές και τώρα θέλουμε μια περιουσία!

May 29, 2023


Δραχμές: Πριν από πολλά χρόνια, αν είχες ένα 500άρικο ήσουν καλυμμένος. Για να έχεις μια εικόνα, οι 500 Δραχμές δεν είναι ούτε 1,45 ευρώ, ωστόσο πριν το 2002 μπορούσες να αγοράσεις άπειρα πράγματα.Την ίδια ώρα όμως, κυκλοφορεί απάτη με δραχμές, που «γδέρνει» τις τσέπες πολιτών – Μεγάλη προσοχή!Πιτόγυρο: 250 δραχμέςΤυρογαριδάκια: 100 δραχμέςΑθλητική εφημερίδα: 250 δραχμέςΚαφές στο χέρι: 350 δραχμές…



Δραχμές: Πριν από πολλά χρόνια, αν είχες ένα 500άρικο ήσουν καλυμμένος. Για να έχεις μια εικόνα, οι 500 Δραχμές δεν είναι ούτε 1,45 ευρώ, ωστόσο πριν το 2002 μπορούσες να αγοράσεις άπειρα πράγματα.

Την ίδια ώρα όμως, κυκλοφορεί απάτη με δραχμές, που «γδέρνει» τις τσέπες πολιτών – Μεγάλη προσοχή!

Πιτόγυρο: 250 δραχμές

Τυρογαριδάκια: 100 δραχμές

Αθλητική εφημερίδα: 250 δραχμές

Καφές στο χέρι: 350 δραχμές

Παγωτό πύραυλος: 200 – 250 δραχμές

Νερό: 50 δραχμές

Ψωμί/κιλό: 160 δραχμές

Σοκολάτα 100gr: 300 δραχμές

Τυρόπιτα: 150 δραχμές

Ανήκουστο: Αυτό το χωριό της Ελλάδας άφησε το ευρώ και επέστρεψε στις δραχμές

Χωριό που έχει ακόμη δραχμή
Χωριό που έχει ακόμη δραχμή

Αδιανόητο είναι αυτό, που συμβαίνει σε ένα χωριό της Ελλάδας, το οποίο φαίνεται πως δε θέλει να χρησιμοποιεί ευρώ και, μάλιστα, το άφησε για να επιστρέψει στις δραχμές.

Το χωριό βρίσκεται στις Σέρρες κι έχει 2.000 κατοίκους, αποφασίζοντας μετά από λαϊκή συνέλευση να χρησιμοποιεί στις καθημερινές τους συναλλαγές τη δραχμή.

Πρόκειται την Πηγή Σερρών, το πρώτο ελληνικό χωριό που υιοθέτησε αυτή την πρακτική και μάλιστα ανήμερα της 25ης Μαρτίου (από το 2012) και τη συνεχίζει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται σε χωριά της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ αντίστοιχες σκέψεις είχαν εκφραστεί παλαιότερα από τους δημάρχους Αγαθονησίου και Καστελόριζου.

«Η ιδέα άνηκε σε Ελληνογερμανό ο οποίος χει και εργάζεται στο Renningen της Στουγκάρδης. Ήρθε στους γονείς του τα Χριστούγεννα και μας είπε ότι στο μικρό γερμανικό χωριό, οι κάτοικοι του έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα της Γερμανίας. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε πάλι στην ζωή μας την δραχμή…» είπε η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Όλγα Κεχαγιά.

«Με αυτόν τον τρόπο κάναμε την δική μας επανάσταση κατά του ευρώ. Καλό και χρυσό το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με την δραχμούλα ήσουν πιο ήσυχος» πρόσθεσε.

Πού όμως βρέθηκαν τόσα νομίσματα και χαρτονομίσματα;;; Οι κάτοικοι έψαξαν στα σεντούκια τους ενώ τους βοήθησε η Ένωση Συλλεκτών Βορείου Ελλάδας, τα μέλης της οποίας χάρισαν έναν σημαντικό αριθμό χατονομισμάτων σε δραχμές.

«Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ = 500 δραχμές», λέει η κ. Κεχαγιά. Και προσθέτει:» Πριν γίνει η διακίνηση του νέου νομίσματος, οι κάτοικοι του χωριού προσέφυγαν σε νομικούς, που τους διαβεβαίωσαν ότι η κυκλοφορία της δραχμής δεν είναι παράνομη αν γίνεται ταυτόχρονα κυκλοφορία του ευρώ. Οι αγορές σε δραχμές προς το παρόν γίνονται μόνον στη μικρή αγορά της Πηγής. Ένας συνταξιούχος παίρνει τη σύνταξή του σε ευρώ και τη μετατρέπει σε δραχμές.

Κάτι τέτοιο του δίνει την αίσθηση ότι έχει χρήματα πάνω του. Όπως δηλώνει ένας 70χρονος στον «Ελεύθερο Τύπο», η επιστροφή της δραχμής έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια του ευρώ».

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.