Το Δημόσιο αναζητά 315 επιτελικά στελέχη- Με τεχνητή νοημοσύνη οι εξετάσεις

February 21, 2023


Η Εύη Δραμαλιώτη, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μίλησε στην ΕΡΤ για το ειδικό πρόγραμμα πιστοποίησης επιτελικών στελεχών του Δημοσίου και τη χρήση προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία αξιολόγησής τους.Please enable JavaScript«Τα επιτελικά στελέχη δεν είναι όλοι προϊστάμενοι του Δημοσίου. Είναι ένας καινούργιος ρόλος, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Ε…



Η Εύη Δραμαλιώτη, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μίλησε στην ΕΡΤ για το ειδικό πρόγραμμα πιστοποίησης επιτελικών στελεχών του Δημοσίου και τη χρήση προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία αξιολόγησής τους.

Ποδόσφαιρο: μάθηση …

Please enable JavaScript

Ποδόσφαιρο: μάθηση και εξοπλισμός

«Τα επιτελικά στελέχη δεν είναι όλοι προϊστάμενοι του Δημοσίου. Είναι ένας καινούργιος ρόλος, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Είναι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είναι προϊστάμενοι και οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ειδικά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για να αναλάβουν κάποιες νέες ειδικότητες, που για πρώτη φορά δημιουργούνται στο Δημόσιο, σε εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος» δήλωσε η κ. Δραμαλιώτη.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τη νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψε ότι πρόκειται «για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση θα έχουμε ανθρώπους που θα γράφουν νόμους κατόπιν εκπαίδευσης».

Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ οι επιστήμονες που γράφουν νόμους στο ελληνικό Δημόσιο το κάνουν κυρίως εμπειρικά. «Τώρα θα εκπαιδευτούν στη νομοτεχνική και θα υπάρξουν και αναλυτές δημόσιας και ψηφιακής πολιτικής που θα σχεδιάζουν δημόσιες πολιτικές και έργα ψηφιακά».

Το Δημόσιο αναζητά 315 επιτελικά στελέχη

«Υπάρχουν θέσεις στην προεδρία της κυβέρνησης, στις υπηρεσίες του Πρωθυπουργού και στα υπουργεία που προκηρύσσονται και όποιος θέλει να τις διεκδικήσει κάνει αίτηση στο ΕΚΔΔΑ για να συμμετέχει σε αυτή την εκπαίδευση. Επειδή υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση, επιλέξαμε να κάνουμε εισαγωγική γραπτή διαδικασία για πρώτη φορά με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) για να επιλέξουμε τους καλύτερους» εξήγησε η κ. Δραμαλιώτη.

Όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, η εκπαίδευση των επιτυχόντων στις σχετικές εξετάσεις θα είναι διάρκειας τριών μηνών και μετά θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. «Μετά θα δικαιούνται αύξηση στο μισθό τους. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει προβλέψει ότι θα διεκδικούν κατά προτεραιότητα τις θέσεις προϊσταμένων στις μονάδες που θα τοποθετηθούν», πρόσθεσε.

Για πρώτη φορά εξετάσεις με τεχνολογία Α.Ι.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκηση «η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο». Όπως αποκάλυψε, «οι δημόσιοι υπάλληλοι εγκατέστησαν ένα λογισμικό που περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη στον υπολογιστή τους και έδωσαν το τεστ από το σπίτι τους».

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, «το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης τους παρακολουθούσε για να μην κλέψουν. Δεν μπορούσαν να στρέψουν το βλέμμα τους αλλού, να χρησιμοποιήσουν κινητό, να σηκωθούν, να μιλήσουν, να βάλουν ακουστικά».

Και όπως αποκάλυψε, «υπήρχαν επιτυχόντες οι οποίοι πέρασαν το πολύ απαιτητικό μας τεστ και κόπηκαν λόγω “κλοπής» εξηγώντας ότι ο φυσικός επιτηρητής βλέπει μετά το βίντεο για να επιβεβαιώσει αυτό την ειδοποίηση που έχει βγάλει το πρόγραμμα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Χωρίς τη φυσική επιτήρηση και πάλι δεν μπορείς να έχεις ένα σίγουρο αποτέλεσμα, γιατί και η εταιρεία με την οποία συνεργαστήκαμε χρησιμοποίησε reviewers (εξεταστές) μετά για να βεβαιώσουν το αποτέλεσμα του ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το ΑΣΕΠ

Ερωτηθείσα για το εαν θα επεκταθεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σε άλλες δραστηριότητες του δημοσίου η κ. Δραμαλιώτη σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το ΑΣΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι τη διαδικασία παρακολούθησε από κοντά ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Παπαϊωάννου, όπως επισκέφτηκε το χώρο και ο κ. Βορίδης και υπάρχει το ενδιαφέρον αυτές οι διαδικασίες να επεκταθούν και σε άλλες διαδικασίες αξιολόγησης στο Δημόσιο».

Σε συνέχεια των παραπάνω διευκρίνισε ότι οι εξετάσεις για τα επιτελικά στελέχη του δημοσίου ουσιαστικά «ήταν ένας πρώτος πιλότος, γιατί πολύ εύκολα από το σπίτι τους οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να εξετάζονται σε συγκεκριμένα πεδία που μπορεί να μας ενδιαφέρει. Μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στις επιλογές συνδυαστικά και με άλλα εργαλεία, όπως τη συνέντευξη, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ γνώσεων των ανθρώπων που διεκδικούν υψηλές θέσεις στο Δημόσιο».

Και όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, υπάρχουν 315 θέσεις για επιτελικά στελέχη για τις οποίες υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Απαντώντας για το πώς σχεδιάστηκε το τεστ γνώσεων η κ. Δραμαλιώτη επισήμανε ότι «υπάρχει τράπεζα θεμάτων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι ανάμεσα στα θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στη διαδικασία αφορούσαν «γνώσεις που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, το Σύνταγμά μας, τις ευρωπαϊκές συνθήκες». Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ οι θέσεις αφορούσαν την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα και οι 315 θέσεις δεν καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου αλλά σε ποσοστό 60%.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.