Καρδιακή προσβολή: Όσο πιο πολύ τρώτε από αυτό τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος. Προσοχή

January 26, 2023


Ποιες τροφές αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και καρδιακή προσβολή;Όταν η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων φτάνει σε υψηλά επίπεδα τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος για την καρδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ελαχιστοποιώντας τους υδατάνθρακες μηδενίζεται ο κίνδυνος. Τι ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές;Ποια είναι η ιδανική ποσότητα λιπαρών και υδατανθράκων για μια υγιεινή διατροφ…



Ποιες τροφές αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και καρδιακή προσβολή;

Όταν η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων φτάνει σε υψηλά επίπεδα τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος για την καρδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ελαχιστοποιώντας τους υδατάνθρακες μηδενίζεται ο κίνδυνος.

Τι ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές;

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα λιπαρών και υδατανθράκων για μια υγιεινή διατροφή;

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά ανέλυσαν τα διατροφικά ημερολόγια από περισσότερους από 135.000 ανθρώπους σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο για να μάθουν.

Σαφώς οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση η τήρηση του μέτρου στη διατροφή είναι ιδανική για την καρδιά και τη μακροζωία.

Η πρόσληψη υδατανθράκων από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κυμάνθηκε από 46 έως 77% των ημερήσιων θερμίδων.

Όσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων δεν έφερε οφέλη με το 50% των ημερήσιων θερμίδων να φαίνεται να είναι ιδανικό ποσοστό, εφόσον λαμβάνονται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως παρά από λευκό ψωμί και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, λευκό ρύζι και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα για την πρόσληψη λιπαρών. Σε όσους η πρόσληψη λιπαρών ήταν στο 35% των ημερήσιων θερμίδων τους ο κίνδυνος θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο ήταν χαμηλότερος σε σχέση με εκείνους που περιόριζαν τα λιπαρά που κατανάλωναν ημερησίως στο 10%.

Επίσης μια σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος αντικατάστασης των υδατανθράκων. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε από την κατανάλωση τροφίμων με πολυακόρεστα λιπαρά όπως καρύδια, ηλιόσποροι και λιπαρά ψάρια.

Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους προέρχονται από μια παρατηρητική μελέτη, επομένως δεν μπορούν να προβούν σε έναν συσχετισμό αιτίας και αποτελέσματος.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.