Ο Σπύρος Μπιμπίλας, καλεσμένος στο MyPet.gr, μίλησε για τους παπαγάλους του, για την μεγάλη αγάπη που τους έχει, αλλά και το πως ξεκίνησε αυτό το μαγικό ταξίδι εξερεύνησης του συγκεκριμένου είδους πτη…
Ο Σπύρος Μπιμπίλας, καλεσμένος στο MyPet.gr, μίλησε για τους παπαγάλους του, για την μεγάλη αγάπη που τους έχει, αλλά και το πως ξεκίνησε αυτό το μαγικό ταξίδι εξερεύνησης του συγκεκριμένου είδους πτηνού.
Μία ιστορία τόσο συναισθηματική και όμορφη, για την οποία ο Σπύρος Μπιμπίλας αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση, όταν τη διηγείται. Ο ίδιος ανέφερε πως πάντοτε του άρεσαν τα ζωάκια. Όταν είχε αυλή, είχε πάντοτε γατούλες, σκυλάκια. Με την μετακόμισή του σε διαμέρισμα, κατάλαβε πως δεν είναι σωστό να έχει ένα μεγάλο ζώο μέσα στο διαμέρισμά του.
«Κάποια στιγμή, πριν 30 χρόνια, ένας φίλος μου είχε έναν παπαγάλο Αλεξανδρινό, την Σωσώ, την οποία μου την άφησε για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γιατί θα μετακόμιζε. Όταν είδε πως την περιποιόμουν καλύτερα, μου την χάρισε».
Σπύρος Μπιμπίλας: Η πρώτη γνωριμία…
Ο Σπύρος Μπιμπίλας και οι παπαγάλοι στο μπαλκόνι του, κρύβουν μία μεγάλη ιστορία. Η Σωσώ ήταν το πρώτο του παπαγαλάκι, στο οποίο παρείχε όλα τα “κομφόρ”. «Εγώ επειδή μένω απέναντι από ένα δάσος, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, την είχα την Σωσώ με όλα της τα κομφόρ! Περνούσε πανέμορφα. Κάποια στιγμή, παρατήρησα πως στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί παπαγάλοι.
»Ένας από αυτούς που επισκεπτόταν το δάσος, απέναντι από το σπίτι μου, ερωτεύτηκε την Σωσώ. Ερχόταν καθημερινά και δεν ξεκολλούσε! Τον χειμώνα που την είχα μέσα, μου χτυπούσε το τζάμι για να του ανοίξω και θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση πως την πρώτη φορά που μπήκε στο σπίτι, τα δύο πουλιά έκαναν τρελό σeξ.
»Τα παρακολούθησα, τα κινηματογράφησα, αυτά κυλιόντουσαν στο πάτωμα, ήταν ένα θέαμα μοναδικό. Όταν ερωτεύτηκαν, μου χάρισαν πολλά μικρά πουλάκια. Αυτά τα πουλάκια, άρχισαν να γεννάνε κι άλλα. Αυτή τη στιγμή έχω μία κοινωνία παπαγάλων. Άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται…».
Σπύρος Μπιμπίλας:LoveBirds και Cockatiel
Για τα αξιαγάπητα LoveBirds (παπαγάλοι της αγάπης) συζήτησε ο Σπύρος Μπιμπίλας, καθώς έτυχε να έρθει στην παρέα των παπαγάλων του κι ένα πολύ μικρό Lovebird. Ο τότε σκηνοθέτης του Γιώργος Μιχαηλίδης είχε κι εκείνος ένα LoveBird, το οποίο ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέλαβε να φροντίσει, όταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης αρρώστησε.
«Τα δύο LoveBirds ερωτεύτηκαν, έκαναν πάρα πολύ σeξ και με γέμισαν με 50 πουλιά. Κόντεψα να τρελαθώ. Γέμισε το σπίτι μου πουλάκια. LoveBirds από τη μία, Αλεξανδρινά από την άλλη… ήρθε κι ένα κοκατίλ και μετά μου έφερε ένας φίλος μου κι άλλο κοκατίλ, με αποτέλεσμα αυτά να γεννήσουν… Τώρα έχω διάφορα είδη από παπαγαλάκια. Πολλοί με βλέπουν να μιλάω στα μέσα για τα παπαγαλάκια και μου λένε Σπύρο δε μπορούμε να το κρατήσουμε, να στο φέρουμε; Κι έτσι, γεμίζω!».
Σπύρος Μπιμπίλας:Η μεγάλη του αδυναμία
Οι παπαγάλοι που έχει ο Σπύρος Μπιμπίλας στο μπαλκόνι του αυτή τη στιγμή, αριθμούν τους 25. Ο ίδιος αισθάνεται ιδιαίτερα δεμένος με τους μικρούς του φίλους, επισημαίνοντας πως κάθε φορά που λείπει, είναι με το τηλέφωνο στο χέρι στο τηλέφωνο. Θέλει να γνωρίζει εάν τους περιποιούνται τις στιγμές που αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι για καιρό.
«Μου έχουν γίνει μία έμμονη ιδέα. Το πολύ που έχω φύγει είναι 20 μέρες. Ένιωθα πάρα πολύ άσχημα και ήθελα να γυρίσω πίσω για τα πουλιά. Στη διαθήκη μου έχω αφήσει να πάνε στο Αττικό Πάρκο. Θέλω και μετά το θάνατό μου να τα έχω φροντίσει τα πουλιά, να μη χαθούν, να πάνε κάπου και να περνούν ωραία».
Σπύρος Μπιμπίλας:Το προσδόκιμο ζωής
Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε πως αρκετοί παπαγάλοι του έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής. Βέβαια, γεννούν κι άλλους, κι άλλους…Όπως μας διευκρίνισε, οι μεγάλοι παπαγάλοι ζουν πολλά χρόνια, ενώ οι μικροί κάπου στα 15 χρόνια, ανάλογα με το είδος τους.
Σπύρος Μπιμπίλας:Φροντίδα και Διατροφή
Για να καταφέρει να έχει τα παπαγαλάκια του ικανοποιημένα, ο Σπύρος Μπιμπίλας ξυπνάει κάθε πρωί στις 7:30. Φροντίζει ώστε να μη τους λείπει τίποτα από τη διατροφή τους, από την καθαριότητα, από τη διασκέδασή τους.
«Φροντίζω να περνούν όμορφα. Κάθε πρωί ξυπνάω από τις 7 – 7:30 για να τους βάλω τα φρούτα τους, για να αλλάξω τα νερά. Πρέπει να περιποιούμαστε πολύ τα πουλιά, αλλιώς θα μυρίζει σαν κοτέτσι που το αφήσαμε. Είναι μία πολύ ωραία ενασχόληση και μία φοβερή συντροφιά. Όταν τραγουδούν όλα μαζί, μου λένε μερικοί “μα δε φωνάζουν;” Όχι του απαντώ, μόνο τραγουδάνε».
»Παράλληλα με το πρωινό του ξύπνημα, ο Σπύρος Μπιμπίλας φροντίζει και το πρωινό των μικρών του φίλων. «Θέλω να τους βάζω φρέσκα μαρουλάκια, φρούτα.. Δε θέλω να τους δίνω τυποποιημένες τροφές βιταμινών. Μου έχουν πει ειδικοί πτηνίατροι πως είναι προτιμότερο να τρώνε φυσικές βιταμίνες, παρά βιομηχανοποιημένες.
»Τους δίνω πάρα πολλά σποράκια και ψάχνω να βρω από τη φύση τι τους αρέσει. Ας πούμε, έχω ανακαλύψει πως τους αρέσουν πολύ τα χαρούπια. Μαζεύω χαρούπια από τις χαρουπιές που υπάρχουν στην Αθήνα και η χαρά τους είναι μεγάλη. Επίσης, μαζεύω κουκουνάρια από το δάσος. Τα κάνουν φύλο και φτερό, γιατί θέλουν να φτάσουν στο εσωτερικό.
»Τους αρέσουν πάρα πολύ οι φλούδες των φρούτων και όχι το ίδιο το φρούτο! Δηλαδή, η φλούδα του πεπονιού, η φλούδα του καρπουζιού, η φλούδα από τα μήλα και τα αχλάδια. Μπορεί να πάρουν ένα μήλο και να ψάξουν στο βάθος τα μικρά του κουκουτσάκια. Αυτά θέλουν. Τα μικρά κουκούτσια έχουν τις πιο πολλές βιταμίνες. Οπότε, τρώω εγώ το μήλο, τρώνε το υπόλοιπο οι παπαγάλοι και περνάμε όλοι όμορφα (γέλια)».
Σπύρος Μπιμπίλας:Το μπάνιο και η ενόχληση
Ο Σπύρος Μπιμπίλας τόνισε πως οι παπαγάλοι κάνουν πάρα πολύ μπάνιο. Λατρεύουν το νερό. «Μπαίνουν ολόκληροι μέσα στο νερό, τρίβονται και μάλιστα ο ένας βοηθάει τον άλλον. Είναι τόσο συναισθηματικό όλο αυτό».
»Είναι τρομερό το πως φιλιούνται οι παπαγάλοι, το πως ερωτεύονται, πως κοιτιούνται στα μάτια. Είναι σαν τους ανθρώπους τους ερωτευμένους. Είναι πολύ καλά τα πουλιά… Για αυτό είμαι κι εγώ καλός άνθρωπος».
Σχετικά με τον ύπνο και το φως, ο ηθοποιός μας είπε πως είναι πολύ βασικό να μην ενοχλούνται τα πουλιά, την ώρα που πέφτει το φως.
«Είναι πολύ άσχημο να ενοχλείς τα πουλιά με φώτα και να τα βάζεις μέσα στη νύχτα να σου τραγουδάνε. Τα πουλιά ακολουθούν τη φύση. Και ο άνθρωπος έπρεπε να το κάνει αυτό κι εγώ παίρνω παραδείγματα από αυτά. Δε κοιμάμαι στις 7 το απόγευμα, αλλά ούτε και στις 5 το πρωί. Μάλιστα, έχω μάθει να ξυπνάω, όταν ακούω πρωί πρωί τα πουλιά να καλοδέχονται το φως».