Πολλές φορές οι κεραμικές εστίες γεμίζουν δαχτυλιές και λεκέδες φαγητού που δυσκολεύεστε να βγάλετε. Δείτε το κόλπο για να τις λάμψετε ξανά! Με την ευκαιρία, δείτε πως θα κάνετε τα μαχαιροπίρουνά σας …
Πολλές φορές οι κεραμικές εστίες γεμίζουν δαχτυλιές και λεκέδες φαγητού που δυσκολεύεστε να βγάλετε. Δείτε το κόλπο για να τις λάμψετε ξανά! Με την ευκαιρία, δείτε πως θα κάνετε τα μαχαιροπίρουνά σας σαν καινούργια.
Με το πέρασμα του χρόνου οι κεραμικές εστίες χάνουν τη λάμψη και τη γυαλάδα που είχαν όταν τις πρωτοπείρατε. Γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ για να σας πούμε με ποιον τρόπο θα κάνετε και πάλι τις κεραμικές σας εστίες να δείχνουν σαν καινούργιες.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
- μια πετσέτα κουζίνας
- λίγο ξίδι
- μαγειρική σόδα
Ξεκινήστε ρίχνοντας ξίδι στην επιφάνεις της κεραμικής εστίας. Σκουπίστε την επιφάνεια με μια πετσέτα.
Έπειτα πασπαλίστε παντού μαγειρική σόδα.
Ζεστάνετε νερό και βουτήξτε την πετσέτα μέσα σε αυτό. Στραγγίστε την και απλώστε την πάνω από τη μαγειρική σόδα στην εστία.
Αφήστε τη σόδα να δράσει για 15 λεπτά. Έτσι, ότι τυχόν λεκέδες υπάρχουν στην επιφάνεια της εστίας θα μαλακώσουν.
Μόλις βγάλετε την πετσέτα σκουπίστε με ένα σφουγγάρι ή με μια στεγνή πετσέτα και δείτε την κεραμική σας εστία να λάμπει.
Tι γίνεται, όμως, αν η κεραμική σας εστία έχει γρατζουνιές;
Αν οι γρατζουνιές είναι επιφανειακές (μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από ζάχαρη που χύθηκε πάνω της) τότε ένα καλό καθάρισμα με την παραπάνω μέθοδο θα τις εξαφανίσει. Αν, όμως, είναι πιο βαθιές τότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προστατευτείτε από επόμενες.
Πώς να προστατευτείτε:
- Χρησιμοποιείτε πάντα σκεύη με επίπεδες και λείες επιφάνειες.
- Αν πέσει ζάχαρη πάνω στην εστία σκουπίστε την αμέσως. Η ζάχαρη είναι ο χειρότερος εχθρός των κεραμικών εστιών.
- Μην σέρνετε ποτέ τα σκεύη σας. Απλά σηκώνετέ τα αν θέλετε να τα μετακινήσετε.
- Κρατάτε πάντα καθαρή την κεραμική σας εστία μετά από κάθε χρήση.