Ευλογια των πιθηκων: Εξαπλώνονται ραγδαία τα κρούσματα. Συμπτώματα, πώς μεταδίδεται, θεραπεία

May 23, 2022


Συνεχίζεται η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς εντοπίζονται κρούσματα σε όλο και περισσότερες χώρες.Κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων -ή ύποπτα κρούσματα της λοιμώδους ασθένειας- έχουν εντοπι…



Συνεχίζεται η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς εντοπίζονται κρούσματα σε όλο και περισσότερες χώρες.

Κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων -ή ύποπτα κρούσματα της λοιμώδους ασθένειας- έχουν εντοπιστεί ως τώρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αναφορές των υγειονομικών αρχών και των τοπικών ΜΜΕ από αυτές τις χώρες.

Συνήθως, η ευλογια των πιθηκων εντοπίζεται σε απομακρυσμένα σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ενώ οι περιπτώσεις που εμφανίζονται σε άλλες χώρες συχνά συνδέονται με ταξίδι στην Αφρική.

Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Η ευλογια των πιθηκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης, μολυσματική ασθένεια, που συνήθως είναι ήπια και από την οποία οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται μέσα σε μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι και η πρώτη χώρα στην οποία αναφέρθηκε κρούσμα, στις 7 Μαΐου.

Πρόσφατα, εντοπίστηκε ένα κρούσμα στις ΗΠΑ, ενώ εξετάζονται 13 πιθανές περιπτώσεις στον Καναδά. Δεκατέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία, άλλα επτά στην Ισπανία και ένα στην Ιταλία. Επίσης, μία περίπτωση της ασθένειας έχει καταγραφεί στη Σουηδία, ενώ η Ιταλία εξετάζει δύο περιπτώσεις ως ύποπτες.

Το πρώτο αυτό κρούσμα αφορούσε ασθενή που είχε πρόσφατα βρεθεί στη Νιγηρία, στην οποία πιστεύεται ότι μολύνθηκε προτού ταξιδέψει στην Αγγλία, όπως είπε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον, στη χώρα αυτή έχουν επιβεβαιωθεί εννέα περιπτώσεις της ασθένειας. Για τα κρούσματα αυτά δεν έχει εντοπιστεί σαφής αλυσίδα μετάδοσης, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πιθανή την εγχώρια μετάδοσή τους.

Οι Αρχές της Βρετανίας έχουν αρχίσει να χορηγούν ένα εμβόλιο για την ευλογιά στους υγειονομικούς υπαλλήλους και σε άτομα που κινδυνεύουν να εκτεθούν στην ασθένεια.

Συμπτώματα -Πόσο επικίνδυνη είναι η ευλογια των πιθηκων

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια: οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και ένα χαρακτηριστικό, μεγάλο εξάνθημα στο σώμα -συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται, στη συνέχεια, κυρίως στα χέρια και τα πόδια, ενώ προκαλεί έντονη φαγούρα.

Επίσης, στα συμπτώματα συγκαταλέγονται ο πονοκέφαλος, το πρήξιμο, ο πόνος στη μέση και στους μυς. Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη: το στέλεχος του Κονγκό, που είναι πιο σοβαρό και εμφανίζει θνητότητα έως και 10%, και το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, η θνητότητα του οποίου τοποθετείται περίπου στο 1%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση διαρκεί 14 έως 21 ημέρες.

Η ασθένεια αυτή εντοπίστηκε αρχικά σε πιθήκους και συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής. Επειδή θεωρείται σπάνια η εμφάνισή της εκτός Αφρικής, έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές.

Πώς μεταδίδεται η ευλογια των πιθηκων -Υπάρχει θεραπεία;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος βρίσκεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω του δέρματος, της αναπνευστικής οδού ή μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

Δεν έχει περιγραφεί στο παρελθόν ως σeξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή κατά τη διάρκεια του σeξ.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με επαφή με μολυσμένα ζώα όπως μαϊμούδες, αρουραίους και σκίουρους ή από αντικείμενα μολυσμένα από τον ιό, όπως σκεπάσματα και ρούχα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, επί του παρόντος.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο για την ευλογιά προσφέρει μερική προστασία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Δεν πρόκειται να προκαλέσει μια επιδημία σαν εκείνη της COVID», σημείωσε ο Τζίμι Γουίτγουορθ, καθηγητής Διεθνούς Δημόσιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Αλλά είναι ένα σοβαρό ξέσπασμα μιας σοβαρής ασθένειας και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο καθηγητής.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.