15 Τροφές Που Πρέπει Να Καταναλώνετε Για Να Απαλλαγείτε Από Τον Πόνο Των Αρθρώσεων

June 28, 2019


Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να προκληθεί από πρόσφατο τραυματισμό στον αθλητισμό ή συνηθέστερα μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα. Αν πάσχετε από πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις, γνωρίζετε από προσωπι…



Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να προκληθεί από πρόσφατο τραυματισμό στον αθλητισμό ή συνηθέστερα μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα. Αν πάσχετε από πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις, γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία ότι μπορεί να είναι καταστροφικό και ενοχλητικό στην καθημερινή ζωή. Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί αν βοηθά η διατροφή, οι μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα και μπαχαρικά βοηθούν τους ασθενείς – που λειτουργούν σαν φυσικές θεραπείες.

1. Φρούτα

15 Τροφές Που Πρέπει Να Καταναλώνετε Για Να Απαλλαγείτε Από Τον Πόνο Των Αρθρώσεων - Εικόνα 1

Είναι κοινώς γνωστό ότι τα φρούτα περιέχουν πολλές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα μας, ειδικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σταφύλια: Εκτός από τη γεύση τους, τα σταφύλια, λόγω μιας σύνθεσης φυτών που περιέχουν, η οποία ονομάζεται προανθοκυανιδίνη, μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Εσπεριδοειδή: Είναι γνωστό ότι το σώμα μας χρειάζεται τη βιταμίνη C, ειδικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα άλλα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονώδους αρθρίτιδας και των αρθρώσεων.

Κεράσια: Τα κεράσια, και ιδιαίτερα ο μη ζαχαρούχος χυμός κερασιού, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Μια μελέτη σε γυναίκες με αυτή την ασθένεια έδειξε ότι μετά από την κατανάλωση στυφού χυμού κερασιών για μόλις 3 εβδομάδες, τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών τους μειώθηκαν και μέρος του πόνου τους μειώθηκε.

2. Λαχανικά

15 Τροφές Που Πρέπει Να Καταναλώνετε Για Να Απαλλαγείτε Από Τον Πόνο Των Αρθρώσεων - Εικόνα 2

Οι γονείς μας έλεγαν «φάτε τα λαχανικά σας» όλη την ώρα και είχαν δίκιο. Τα λαχανικά είναι πραγματικά καλά για την υγεία μας.

Σπανάκι: Ο Ποπάι αγαπούσε το σπανάκι επειδή είναι τόσο γευστικό όσο και υψηλό σε αντιοξειδωτικά. Μία από τις ενώσεις της είναι η καμφερόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, τον πόνο και επιβραδύνει την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο περιέχει σουλφαραφάνη που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σόγια: Η σόγια είναι επίσης ωφέλιμη. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, και περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στον φλεγμονώδη πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό ισχύει για την κατανάλωση του ίδιου του φυτού και όχι για τα παράγωγα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι.

Κόκκινα φασόλια: Τα κόκκινα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης C-reactive, ακριβώς όπως τα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

3. Μπαχαρικά

15 Τροφές Που Πρέπει Να Καταναλώνετε Για Να Απαλλαγείτε Από Τον Πόνο Των Αρθρώσεων - Εικόνα 3

Εκτός από πρόσθετη γεύση στα πιάτα μας, τα μπαχαρικά έχουν πολλές ιδιότητες. Για να εκμεταλλευτείτε τις περισσότερες από τις καταπραϋντικές ιδιότητές τους, είναι καλύτερο να τα βάλετε σε νερό και να κάνετε ζεστό ή κρύο ρόφημα με αυτά.

Κρόκος ή κουρκούμη: Αυτά λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη εσωτερικά και βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κροκίνη, η οποία είναι μία από τις κύριες ενώσεις του κρόκου, φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και είναι αποτελεσματική σε άτομα που πάσχουν από πόνο στις αρθρώσεις.

Τζίντζερ: Μια μελέτη των επιπτώσεων του τζίντζερ σε άτομα που εμφάνισαν σοβαρό πόνο στην άρθρωση του γονάτου έδειξε ότι μετά από τη χρήση του για λίγο χρονικό διάστημα, το 63% των ασθενών ανέφερε μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο.

Σκόρδο: Το σκόρδο έχει θαυμάσια αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών. Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση της καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτες, το σκόρδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και των επώδυνων συμπτωμάτων του.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι γνωστό κυρίως για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και για την ενίσχυση του μεταβολισμού. Επιπλέον, περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πολυφαινολική, η οποία είναι αντιφλεγμονώδης και βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το epigallocatechin-3-gallate, το οποίο επίσης περιέχεται στο πράσινο τσάι, σταματά την καταστροφή των αρθρώσεων σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

4. Άλλες τροφές

15 Τροφές Που Πρέπει Να Καταναλώνετε Για Να Απαλλαγείτε Από Τον Πόνο Των Αρθρώσεων - Εικόνα 4

Ο κατάλογος των τροφίμων που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων δεν περιορίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά.

Ψάρια και ιχθυέλαια: Οι λιπαρές ποικιλίες ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα και τα ιχθυέλαιά τους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν αμέσως τον πόνο στις αρθρώσεις. Οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης D βοηθούν επίσης στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και παρόμοιων ασθενειών.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως: Ακόμα κι αν πρέπει να αποφεύγονται τα προϊόντα με λευκά σιτάρια, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως τα καστανά ζυμαρικά, το αλεύρι βρώμης, το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, λόγω των ενώσεών τους, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα πρωτεΐνης C-reactive στο αίμα μας. Αυτή η πρωτεΐνη σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.

Χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τα οστά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μεγάλη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή και βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου από την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα.

Καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα: Όλοι οι ξηροί καρποί είναι θρεπτικοί, αλλά τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα περιέχουν πραγματικά υψηλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, πρωτεΐνης και άλφα-λινολενικού που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, τα καρύδια είναι υψηλά στα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που βοηθούν στη μείωση της οστεοαρθρίτιδας και του πόνου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς, εκτός από τη σύγχρονη ιατρική, η φύση μας προσέχει. Έχετε αισθανθεί πόνο στις αρθρώσεις ή οποιοδήποτε άλλον πόνο και έχετε συνειδητοποιήσει ότι η βοήθεια της φύσης είναι πολύτιμη; Ποια άλλα τρόφιμα θεωρείτε δικαιούχους από την εμπειρία σας; Μοιραστείτε τις ιστορίες σας στα σχόλια.

Πηγή

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.