Αναφορικά με τον σeξουαλικό προσανατολισμό μας, κατατασσόμαστε σε στρέιτ, γκέι ή και μπαϊσeξουαλ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βάσει των σeξουαλικών μας προτιμήσεων και του τι μας ελκύει ερωτiκά έχουμε τρεις…
Αναφορικά με τον σeξουαλικό προσανατολισμό μας, κατατασσόμαστε σε στρέιτ, γκέι ή και μπαϊσeξουαλ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι βάσει των σeξουαλικών μας προτιμήσεων και του τι μας ελκύει ερωτiκά έχουμε τρεις επιλογές.
Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή μας να αλλάξει σeξουαλικός μας προσανατολισμός και να διαφοροποιηθούν οι ερωτiκές μας προτιμήσεις; Αρχικά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι προτιμήσεις σε σχέση με το τι μας ελκύει ερωτiκά είναι μάλλον ένα δημιούργημα της κοινωνίας και των δομών της, ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιοι φορείς να κατατάξουν τους ανθρώπους σε κάποια κατηγορία.
Είμαστε… στατιστική;
Ουσιαστικά, δηλαδή, το αν είμαστε γκέι, στρέιτ ή μπαϊσeξουαλ είναι αποτέλεσμα στατιστικών και γίνεται κυρίως για ερευνητικούς λόγους, ώστε να έχουν οι ειδικοί έναν συγκεκριμένο αριθμό περιστατικών βάσει των οποίων βγάζουν τα δικά τους επιστημονικά συμπεράσματα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι για χάρη της λογικής και των κοινωνικών «πρέπει», μπαίνουμε σε ένα σeξουαλικό καλούπι το οποίο δεν… σπάμε ποτέ (κατά πάσα πιθανότητα) στη ζωή μας απλά και μόνο γιατί έτσι μας είπαν ότι είναι τα πράγματα.
Μπορούμε να διαφοροποιηθούμε ερωτiκά;
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό είναι από τη μια πλευρά εφικτό. Δηλαδή, το να αλλάξουμε στη διάρκεια της ζωής μας ερωτiκές προτιμήσεις μια και ή και παραπάνω φορές, αλλά και όντως να μην παρεκκλίνουμε ποτέ από την αρχική μας επιλογή, χωρίς αυτό να γίνεται κατ’ ανάγκη αλλά από φυσικού. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται μεμπτό, λάθος ή οτιδήποτε άλλο.
Εξάλλου, όπως λένε οι σeξολόγοι – ψυχολόγοι, δεν υπάρχει λάθος επιλογή στο θέμα της ερωτiκής ζωής και των ερωτiκών μας συντρόφων.
Καμία επιλογή δεν είναι λάθος
Καθένας λειτουργεί όπως ορίζουν τα ένστικτά ή τα συναισθήματά του χωρίς να είναι υπόλογος/υπόλογη για τις επιλογές που γίνονται. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή στη ζωή μας, ξαφνικά νιώσουμε την επιθυμία για το ίδιο φύλο, αυτό δεν μας κάνει αυτόματα γκέι ή λεσβίες.
Αντίθετα, η ψυχολογία αλλά και οι ερωτiκές μας διαθέσεις μπορεί να αλλάξουν ακόμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και για να μας φύγει η περιέργεια, όπως συνηθίζουν να λένε οι επιστήμονες.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι το αν μπορούμε, έχοντας αυτή την ερωτiκή παρόρμηση, να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά στεγανά και τους περιορισμούς και να δοκιμάσουμε τον «απαγορευμένο» καρπό.
Τι προκύπτει από όλα τα παραπάνω;
Ότι δεν είναι λάθος ή κακό να συνειδητοποιήσουμε έστω και πιο καθυστερημένα στη ζωή μας ότι τελικά έχουμε έλξη για το ίδιο ή και τα δύο τελικά φύλα, αλλά και ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου αρνητικό να παραμείνουμε σταθεροί στις ερωτiκές μας προτιμήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής μας.
boro.gr